"Budimka" deseti put pred kupcima

Agencija za privatizaciju najavila je za ovu nedelju (petak, 13. jun) aukciju na kojoj će ponuditi 21 društveno preduzeće. Na listi za prodaju se tako po deseti put našla i požeška Budimka, s početnom cenom od 100,39 miliona dinara i obaveznom predviđenom investicijom od 25 miliona. U Budimki je, inače, od aprila 2005. godine, kada je prvi put stavljena na aukciju, pa do danas ostalo 98 zaposlenih, a po logici stvari, odnosno po broju neuspelih pokušaja prodaje, trebalo bi da bude jedan od prvih "kandidata" na koje će se − kada i ako bude doneta − primenjivati dugo najavljivana uredba o automatskom odlasku u stečaj posle više neuspešnih prodaja. 

Pored toga, na listi je i devet javnih veterinarskih stanica (Babušnica, Sokobanja, Malo Crniće, Petrovac, Velika Plana, Grocka, Žabalj, Ljig i Žagubica), kao i izdavačko preduzeće Želnid u Beogradu. Početna cena ovog preduzeća sa 135 zaposlenih je 24,3 miliona dinara, dok minimalna predviđena investicija iznosi 39,7 miliona. Želnid je u poslednje dve godine ostvariovao prihode veće od rashoda, a njegovi najvažniji proizvodi bili su različiti obrasci za Železnice Srbije − uključujući i obrasce za red vožnje. Potencijalni kupci će ove nedelje biti u prilici da se nadmeću i za društveni kapital preduzeća Perkon u Velikoj Plani, čija je početna cena 9,36 miliona dinara i za koje je predviđena investicija od najmanje 8,5 miliona dinara, kao i tkačnice Resort u Leskovac, koja ima 185 zaposlenih. Početna cena ovog preduzeća je 6,87, a minimalna predviđena investicija 3,03 miliona dinara. U ponudi je i preduzeće za gajenje voća Suvobor u Brezni, s početnom cenom od 7,28 miliona dinara, 11 zaposlenih, oko 75.000 kvadratnih metara građevinskog i oko 45.000 metara poljoprivrednog zemljišta, kao i preduzeće za uzgoj goveda i proizvodnju mleka Mirko Tomić u Zalogovcu. Početna cena ovg preduzeća sa dvoje zaposlenih, koje nema iskazane prihode od 2006. godine, dok su mu ukupni poslovni rashodi sa 678 evra u 2006. pali na 5,37 evra u 2007. godini − iznosi 214.000, a minimalna investicija oko 500 evra. 

Najzad, prema dosadašnjim najavama, na ovoj aukciji bi pred kupcima trebalo da se nađu i beogradski Unionelektro (početna cena 1,41 milion dinara, a minimalna predviđena investicija 872.000), požarevčko trgovinsko preduzeće Nova trgovina (početna cena 8,8 miliona, a obavezna investicija bezmalo dva miliona dinara), preduzeće Sokolana Beograd (početna cena 95.000), ugostiteljska firma Horeum Marg  u Ćupriji s nekoliko restorana u vlasništvu (cena 4,23 miliona, a investicija 1,3 miliona), kao i vranjska firma Feniks, u koju će budući vlasnik biti obavezan da investira najmanje 1.000 dinara, a čija je početna cena oko 130 evra. Svojevrsni kuriozitet je i građevinska firma Megalit − Šumnik u Raškoj, za koju nije predviđena obavezna investicija, a početna cena iznosi 34,3 miliona dinara.

("Pregled")

Pogledajte još