HRV: Čvrsti dokazi o odvođenju otetih Srba u Albaniju

BERLIN, 10. juna 2008. (Beta) - Postoje čvrsti dokazi da je 400 ljudi, uglavnom Srba, koji su nestali posle rata na Kosovu, prebačeno preko granice u Albaniju, rekao je u intervjuu za današnje izdanje dnevnika "Junge velt" Fred Abrahams, šef grupe za krizna područja organizacije za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč".

Razgovor s Abrahamsom vođen je povodom navoda u knjizi "Lov" bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, prema kojima su, posle ulaska snaga NATO-a na Kosovo, oteti mnogobrojni Srbi i Albanci i odvedeni u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su potom prodavani.

- Pošto Karlu del Ponte cenim, pozabavio sam se njenim tvrdnjama i našao dokaze koji ih potkrepljuju. Nije jasno da li je trgovine organima zaista bilo - dokazi o tome su nepotpuni. Ali, mi znamo da je posle kraja rata nestalo 400 ljudi, uglavnom Srba. Postoje i jaki dokazi da su ti ljudi odvedeni preko granice, u Albaniju - rekao je Abrahams.

Funkcioner HRV podsetio je da je njegova organizacija zamolila premijere Kosova i Albanije da započnu istragu na tu temu. 

- Odgovor nismo dobili, ali su umesto toga obe vlade u medijima oštro napale Karlu del Ponte i optužile je da laže. Ta reakcija podstakla me je da više nego ikada verujem da je nužna istraga - naveo je Abrahams. Dodao je da su tvrdnje Karle del Ponte "prve ozbiljne naznake da se u Albaniji upražnjava trgovina organima", dok su pre toga "postojale samo glasine".

Pogledajte još