Noa: Španski sportisti se dopinguju!

"Kako jedna zemlja može da dominira u sportu iz dana u dan? Da li su otkrili neke napredne tehnike i metode treninga za koje drugi ne znaju?” upitao se Noa u intervjuu za Le Mond.

U odgovoru na to pitanje Noa kaže da je jedini razlog koji on može da navede zašto francuski sportisti nisu u stanju da se suprotstve spremnijim Špancima je upravo zato što Španci koriste nedozvoljena sredstva.

Takvi komentarii bivšeg šampiona Rolan Garosa izazvali su žestoke kritike u Španiji.

Trener i stric drugog tnisera sveta Rafaela Nadala, Toni Nadal ocenio je da primedbe Noe ne dolaze samo iz zavisti već i iz nedostatka poznavanja materije.

On je dodao i da ga čudi da osoba tako sumnjive reputacije ima smelosti da tako govori o španskim sportistima.

Noa tvrdi da u sportskim krugovima postoji priča da je jedini način da s dođe do upeha biti korak ispred antidoping testova.

"Ukoliko nemate magični napitak teško ćete pobediti", rekao je Noa i dodao da mu se čini da su španci upali u bure magičnog napitka poput Obeliksa, crtanog junaka i najboljeg prijatelja Gala Asteriksa iz istoimenog stripa.

Ali Noa se ne zalaže za otkrivanje i kažnjavanje Španaca ukoliko se dopinguju. On, naprotiv, želi da i njegovo zemljaci počnu da koriste doping kako bi imali jednake šanse kada se takmiče protiv sportrista iz drugih zemalja.

"Najbolji stav je da se prihvati i koristi doping. Tako bi svi imali magični napitak", kazao je Noa.

Svestki teniser broj pet, Španac David Ferer reagovao je na komentare Francuza.

"Njegov sin igra u NBA, gde ne postoji anti-doping kontrola. Možda on i nije najprimerenija osoba da priča o tome", rekao je Ferer za španski dnevnik El Pais.

Sin Janika Noe, Joakim igra za Čikago bulse u američkoj profesionalnoj košarkaškoj ligi NBA.

Francuski ministar sporta David Duije osudio je optužbe Noe kao neodgovorne i rekao da je njegov predlog da se dozvoli doping
nedopustiv kao i da se nada da će se uskoro uvesti krivična kazna za one koji koriste nedozvoljena sredstva .

"Šta mi u stvari govorimo kada se zalažemo za slobodno korišćnje dopinga? Da naša deca umiru sa 40 godina i da deca od 12 godina uzimaju pilule u svlačionici, eto to znači", kazao je Duije.

I trener fudbaskog kluba Barselona Pep Gvardiola osvrnuo se na navode rekavši da bi Noa trebalo da "iznese dokaze ili da ućuti".

Beta

Pogledajte još