Bezbednosna taksa 4,5 evra

Transferna taksa na Aerodromu "Nikola Tesla" biće vraćena sa sadašnjih 16,5 evra na četiri evra i sve aviokompanije moraće da to sprovedu za najkasnije 60 dana, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića s rukovodstvom Aerodroma i "Jat ervejza". 

Đelić je u izjavi novinarima najavio telefonsku sednicu Upravnog odbora Aerodroma, kao i da običaji međunarodnog civilnog vazduhoplovstva predviđaju rok od 60 dana da bi sve kompanije takvu odluku sprovele u delo. Prema njegovim rečima, na sastanku je dogovoreno i da postoji bezbednosna taksa, koja će namenski ići za potrebe osposobljavanja i višeg stepena bezbednosti beogradskog aerodroma, ali još se ne zna kolika će biti njena visina. Đelić je istakao da je predlog Aerodroma da bezbednosna taksa bude 4,5 evra i to preduzeće treba do srede da dostavi računicu po kojoj je to određeno, a u četvrtak će vlada odrediti da li će taksa biti tolika ili nešto niža. U četvrtak, 5. juna, na sastanku Đelića i menadžmenta "Jata" i Aerodroma, dogovoreno je da se napravi protokol o regulisanju odnosa između dve kompanije. 

Protokol treba da definiše prelazni period, u okviru koga će se dostići evropski standardi u finansijskim i poslovnim odnosima, dogovoreno je na sastanku, održanom u cilju rešavanja postojećih problema u odnosima ta dva javna preduzeća. Proteklih dana "Jat" je izrazio nezadovoljstvo uvođenjem novih bezbednosnih taksi od 4,5 evra na aerodromu od 14. jula, kao i visinom transferne takse od 16,5 evra, ističući da to usmerava putnike na druge aerodrome u regionu i pravi štetu razvoju vazdušnog saobraćaja u Srbiji. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još