Kraljica tenisa

Nova kraljica tenisa Ana Ivanović nikada neće zaboraviti 7. jun 2008, kada je osvojila svoju prvu gren-slem titulu na Frenč openu, porazivši Ruskinju Dinaru Safinu rezultatom 2:0. Zvanično je proglašena prvom teniserkom sveta i, posle Monike Seleš, postala je prva teniserka iz Srbije koja je osvojila ovaj turnir.

- Osećaj je neverovatan. To je ostvarenje sna. Prethodne dve nedelje živela sam između sna i realnosti i, verujte, ni u najluđim snovima nisam mogla da zamislim da ću tako brzo biti broj jedan. Često se uštinem, jer ne mogu da verujem da sam na jednom turniru ostvarila dva cilja – otkrila je svoja osećanja Ana Ivanović.

Publika u Parizu Ani je dala neverovatnu podršku, a nekoliko hiljada poštovalaca i navijača napravilo joj je, u njenom rodnom Beogradu, pravu feštu, praćenu neviđenim vatrometom konfeta. Uz povike "Jedna je Ivanović Ana", "Ana, mi te volimo" i "Pojavi se, Ana", zastave, balone i transparente, kraljica, kako su je najavili, pojavila se na čuvenom pobedničkom balkonu gradske Skupštine.

U elegantnoj beloj haljini, na štiklama, sa diskretnom šminkom i širokim osmehom, mahala je okupljenoj masi, u kojoj je najviše bilo školaraca, ali i onih najmanjih, koje su doveli roditelji. Neki su došli s reketom, valjda da se pokažu da i oni igraju tenis i da će jednog dana, kao i Ana, mahati s ove terase.

- U Parizu sam proslavila titulu, ali ovo je nešto posebno. Vi ste došli da me podržite i da mi date snagu za dalje. Ovaj trenutak ne može da se poredi ni sa čim, zato ću ga pamtitu do kraja života. Nemam reči kojima to mogu da opišem. Predstoje mi turniri na Vimbldonu i US openu, nadam se da ću opravdati vaše poverenje I da ćemo se ponovo videti na ovom mestu - tako je Ana izrazila svoju zahvalnost pred okupljenima, koju su burno pozdravljali svaku njenu rečenicu.

Aninom dočeku obradovali su se i prodavci, koji su postavili svoje tezge sa zastavama, šeširima, kačketima, šajkačama, balonima, šećernom vunom, kokicama, sokovima… pruživši tako svoj doprinos celokupnom događaju. Okolni balkoni bili su načičkani što komšijama, što poznatim i nepoznatim ljudima. S prozora su izvirivale glave, a spretni kamermani našli su utočište na pojedinim krovovima. S visine se ipak sve mnogo bolje videlo.

Pravi tornado i makljaža u masi nastali su u trenutku kada je Ana s balkona počela da baca teniske loptice. Svi su želeli da ih uhvate, pa je bilo i onih koji su preskakali ogradu kako bi uzeli lopticu sakrivenu u cveću. "Ana, baci ovde", "Evo me levo", "Ovde sam, zar me ne vidiš" - bili su molećivi povici klinaca, koji su čekali da ih makar okrzne zlatna loptica. Ipak, najzapaženija parola glasila je: "Ana, ti si moja boginja, serviraj mi poljubac." Originalno, nema šta.

Nakon fotografisanja s pobedničkim peharom koji joj je Žistin Enen, nekadašnja teniserka broj 1 i četvorostruka šampionka Frenč opena, uručila, Ana je pozdravila publiku, koja je s osmehom na licu krenula svojim kućama.

Ana već narednog dana putuje za Englesku, gde će učestvovati na Kvins turniru u Londonu, poslednjem pred treći gren-slem sezone u Vimbldonu. Bitno je da ukupan broj poena Ani garantuje da će biti prvi nosilac na Vimbldonu, koji počinje 23. juna.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još