Fit ekskluzivno o starim ljubavima i novom albumu

Riječki Fit je sa dva albuma, a pogotovo blagodareći hitovima Mačka“, „Zaboraviću sve“, „Novi dan i Blondie cover-u „Zvoni telefon, u sumrak stare Jugoslavije sticao veliku popularnost. Rat je sve to prekinuo, članove benda na razne strane poslao a novo okupljanje je usledilo mnogo godina kasnije, pre tri leta.


Održana je serija povratničkih koncerata, između ostalih i sjajan beogradski u Domu omladine, još pre njega snimljen je živi CD „Live uz Rijeku a onda je na red konačno došao i novi studijski album jednostavno nazvan „2011. Nižu se singlovi i radijski favoriti – sad već stara, festivalska „Vodimo ljubav“ pa „Ne mogu bez nje“ pa „Tajna ljubav“ a o svemu aktuelnom za portal „nadlanu“ priča frontmen Davor Lukas.


Povratnički album ste kompletan ponudili za skidanje na internetu, da li se isplatilo ? -Nakon dva mjeseca gotovo 5000 ljudi ga je “skinulo” što je po današnjim diskografskim mjerilima izuzetan uspjeh. Ostvaruje se nasa pretpostavka da će na taj način puno više slušatelja doći do naše muzike.

Iduće godine su tri decenije od osnivanja grupe, album izlazi u paketu sa DVD-om?

-To je naša zelja, da napravimo jedno kompletno izdanje, sa aktualnim zvukom benda, a i sa podsjetnikom kako smo živjeli sa bendom, što mislimo o muzici i o drugim važnim životnim stvarima i kako je uopće nastajala priča oko Fita.


Komentari su „prepoznatljiv, ali sada zreliji power pop“. Da li ste zadovoljni novim albumom i reakcijom?

-Uglavnom se slažemo oko komentara. Zvuk je kvalitetniji, recentniji, bliži trenutnoj svjetskoj produkciji. U isto vrijeme, to je pravi Fit, sa pjevnim refrenima, čvrstom ritam sekcijom i snažnim gitarskim dionicama - sve ono na šta su naši slušatelji navikli. Ovo je album koji će sigurno razgalit one koje vole ex-yu pop rok.

Da li je bilo teško iznova funkcionisati u drugačijim uslovima nego pre više od 20 godina?

-Poprilično teško nam je raditi na nivou na kojem smo radili onda kada smo živjeli u istom gradu.Bubnjar Alen i ja smo u Rijeci, gitarist, kompozitor, producent Zorko je u Amsterdamu a basista i tekstopisac Miro je u norveškom Bergenu.

Proveli smo maksimalno 30 dana u istoj prostoriji stvarajući novi album, za sve drugo smo koristili blagodati interneta. Odtud je prvo i krenula ideja o besplatnom downloadu.

Imali ste, po povratku na scenu, dva sjajna nastupa u Beogradu. U Domu omladine i u Areni kao zagrevanje za Pilote. Može li se to porediti sa sećanjima iz osamdesetih kada ste Beogradu, na prvom albumu, i pesmu posvetili ?

- Beogradu se uvijek rado vraćamo. Koncert u Domu omladine bio je vidljivo nabijen emocijama, kako sa naše, tako i od strane publike. Nekako smo jedva čekali, sve te godine, da se ponovo sretnemo. Isto tako nas je i Arena oduševljeno dočekala, ali sa puno mlađom publikom, i na jedan drugačiji način. Prvi povratnički koncert u Beogradu bio je puno intimniji, jako blizu “filingu” grada koji nosimo u sjećanjima.

Stižete li nam uskoro ponovo u goste ?

-Čekamo da se novi album dobro presluša, a onda dolazimo. Ne znamo još točne datume, ali do proljeća nadamo se ponovnom susretu.

Vaši takođe proslavljeni Riječani, Let 3, znamo već šta poručuju u svom stilu - da su riječke...čke ...najbolje čke...čke... Slažete li se?

-Ta je pjesma zezalica, slično kao što je i sam bend Let 3 koncipiran. Ja se konkretno ne bih usudio koristiti taj izraz kad su žene u pitanju, više me to asocira na nečiju karakternu osobinu. No, ako govorimo o ženama, svakako da su Riječanke prekrasne, ali ima ih lijepih i u drugim dijelovima svijeta. Pogotovo ako su žene sretne, imaju onaj “poseban sjaj”.

Šta vam se u poslednje vreme dopalo od muzike u regionu?

-Ima dosta toga dobrog. Izdvojio bih nekoliko bendova: Letu štuke, Dubioza kolektiv, TBF, Van Gogh, Vatra … Ne mogu sada svega da se sjetim. Naravno, sada je tu ponovno i FIT! – poentirao je za kraj Davor Lukas.


Pogledajte još