Power Balans kažnjen sa 75 miliona $ za prevaru sa narukvicama

Plastična prevara za lakoverne! Pa da, na tome se uvek moglo dobro zaraditi, što bolja prevara, veća je zarada. Što više lakovernih, bolji biznis. Još ako glumiš da to mogu dobiti samo odabrani, onda odabrani u redovima čekaju da plate.

A ko je nosio te narukvice kod nas? Pa, izgleda Aca Lukas i Jena Karleuša.

Tako su i plastične-gumene narukvice s ugrađenim hologramima nosile mnoge superzvezde američkog sporta, među kojima i Kobe Bryant, Shaquille O’Neal, Lamar Odom i David Beckham. U celom svetu prodato ih oko 2,5 miliona po cijeni od pet do 30 dolara.

Decembra prošle godine Australijska komisija za tržišno takmičenje i zaštitu potrošača naterala je kalifornijsku firmu Power Balance da prizna da narukvice ustvari nikome ne pomažu da postigne ono što PB obećava: ravnotežu, snagu i koordinaciju.

'Priznajemo da nema pouzdanih naučnih dokaza koji bi potkrepili naše tvrdnje, što znači da smo obmanuli kupce', objavila je kompanija u izjavi za medije. A onda su se i izvinili i ponudili vraćenje novca.

Ali ovo priznanje nije važilo i u drugim zemljama. Tako se dogodilo da je samo nedelju dana nakon priznanja PB da obmanjuju kupce, košarkaški klub Sacramento Kings zamalo potpisao sporazum prema kom je ime kompanije Power Balance trebalo najmanje pet godina da krasi njegovu dvoranu.

Federalnom sudu u Los Angelesu protiv PB-a podneta tužba u kojoj je istaknuto da je firma nastavila da proizvodi, prodaje i reklamira narukvice uprkos tome što je sama priznala da ne deluju.

Prema pisanju nekih američkih medija, PB je u sudskom procesu pristao na nagodbu u kojoj će morati da isplati odštetu od 75 miliona dolara, pa mu najverojatnije preti stečaj. Ali Jason Damata iz Power Balancea tvrdi da ovi napisi nisu tačni.

'PB neće ostati bez posla', rekao je Damata za NY Daily News. 'PB će zapravo u narednih nekoliko sedmica lansirati novi proizvod tzv. performance mouth gear (traku koja se stavlja u usta kako bi osnažila sportiste)'. Damata tvrdi da je postignuta nagodba o odšteti od milion dolara i da je firma objavila stečaj i na osnovu njega zatražila zaštitu.

E pa, ako im i za moćne trake-žvake neko poveruje, onda su zaslužili da opet zarade milione.
Magla se najbolje prodaje.

Pogledajte još