Novi propisi pa izvoz u EU

Proizvođači iz Srbije ne mogu sami da registruju svoje hemijske supstance, već to može da učini samo ovlašćeno pravno lice s teritorije EU.

Proizvođači hemijskih supstanci, preparata i određenih proizvoda u Srbiji, moraće, bez obzira na to što Srbija nije članica EU, što pre da se upoznaju i prihvate nove evropske propise o hemikalijama, tačnije, njihovom bezbednom plasiranju na tržište i upotrebu − REACH propis. Pomenuti propis uređuje registraciju, evaluaciju, autorizaciju i zabrane hemikalija, čulo se juče u Privrednoj komori Srbije, na seminaru o novom pristupu u održivom upravljanju hemikalijama. REACH je stupio na snagu 1. juna 2007. godine, njegova primena počinje u januaru 2008. godine, kaže Valentina Rađenović, načelnik Odeljenja za hemikalije u Ministarstvu zaštite životne sredine. S obzirom na to da su mnogi postupci propisani propisom REACH centralizovani i sprovodi ih Evropska agencija za hemikalije (ECHA) iz Helsinkija, oni se ne mogu ubaciti u nove propise o hemikalijama u Srbiji. Proizvođači hemijskih supstanci iz Srbije koji robu izvoze na tržištu EU u količinama većim od jedne tone godišnje, trebalo bi zato da provere da li se i na njih odnose odredbe REACH ili moraju da izvrše predregistraciju svojih proizvoda (rokovi su 1. jun i 1. decembar 2008). 

Za one koji izvoze supstance u količinama manjim od jedne tone godišnje savetuje se, kako se čulo, da takođe provere obaveze oko obaveštavanja o riziku svojih proizvoda. Izvoznici preparata moraju proveriti da li su njihovi dobavljači preregistrovali svoje supstance i u slučaju da to nisu učinili, da urade to. Preporučuje se i sagledavanje načina obaveznog komuniciranja s ostalim učesnicima u lancu snabdevanja hemijskom supstancom. Za određene proizvode neophodno je izvršiti registraciju ili notifikaciju supstanci, a od značaja je i ovlastiti svog zastupnika na teritoriji EU, koji treba da sprovede postupak predregistracije, odnosno registracije supstance. Predregistracija hemijske supstance je neophodna, jer ona omogućava proizvođaču korišćenje odloženih rokova za registraciju (2010. godina, 2013. ili 2018). Predregistracija je jednostavan postupak dostavljanja osnovnih podataka o hemijskim supstancama i licu koje ih registruje i ne zahteva finansijska sredstva. Ukoliko se pomenuti rokovi ne ispoštuju, kaže Rađenovićeva, proizvođač ne može dalje nastaviti s proizvodnjom ili uvozom, do potpunog podnošenja dosijea za registraciju, što zahteva velika finansijska sredstva. 

Sve hemikalije ubuduće će morati da budu testirane, što je dobro, ali komplikovano izvesti, kaže dr Peter Brajdenbah, direktor Odeljenja bezbednosti proizvoda u "Bayer AG Leverkusen", a svaki uvoznik hemikalija moraće da se prijavi ECHI. Po propisima REACH će morati da se registruje bar 30.000 supstanci, a pomenuti propisi, pored čistih hemikalija, obuhvataju i formulacije. Radioaktivne supstance REACH ne uzima u rangiranje, kaže Brajdenbah, kao i supstance koje su regulisane carinskom regulativom. Iz RICH su izuzete i neke supstance za farmaceutsku industriju, polimeri, kao i deo supstanci za proizvodnju sredstava za zaštitu bilja. Od značaja je napomenuti i to da proizvođači iz Srbije ne mogu sami da registruju svoje hemijske supstance, već to može da učini samo ovlašćeno pravno lice s teritorije EU.

("Pregled")

Pogledajte još