Još ima vremena za "Hebu"

Rok za otkup tenderske dokumentacije "Hebe" produžen je do 16. juna. Generalni direktor "Hebe" Miodrag Manasijević u izjavi "Privrednom pregledu" kaže da se ovim omogućuje pojavljivanje što više učesnika na tenderu, time i dobijanje što povoljnije ponude. Zasad u ovoj bujanovačkoj fabrici mineralne vode nemaju saznanja da li je u prvobitnom roku, do 30. maja, neko već otkupio tendersku dokumentaciju. 

Ponude za kupovinu 70 odsto kapitala "Hebe", umesto do poslednjeg dana juna, kako je najpre utvrđeno, dostavljaće se do 11. jula. Inače, ponuđači treba da su najmanje tri godine u industriji mineralne vode, odnosno da su lane uknjižili prihod bar 20 miliona evra. Privatizacija "Hebe", započeta 2002. godine, ulazi u završnicu. Savladana je i najveća prepreka na tom putu – neraspodeljena dobit od blizu pet miliona evra. Skoro četvrtina od 550 radnika koji su stekli pravo na dobit tužila je fabriku. Ovaj deo dobiti iz prethodnih godina, kako je regulisala Vlada Srbije, isplatiće se iz državnih privatizacionih prihoda pre verifikovanja kupoprodajnog ugovora s budućim vlasnikom fabrike. Oko 90 odsto radnika s pravom na dobit već je potpisalo sporazum s "Hebom" kojim prihvataju ovakvo rešenje. I oko 80 odsto onih što su tužili fabriku odustalo je u međuvremenu od sudske naplate dobiti. "Heba" je u tehnološkom smislu konkurentna. Uz to, primenjuje sve međunarodne standarde koji garantuju bezbednost i kvalitet proizvoda. 

Ove godine, za prva četiri meseca "Heba" je proizvela i prodala više od 12 miliona litara vode i sokova, ili oko pet odsto više nego u isto vreme lane. Manasijević ističe da su im planovi da prate rast plasmana u svojoj grani, odnosno da im proizvodnja i realizacija budu uspešniji nego prošle godine za oko 15 odsto.

("Pregled")

Pogledajte još