Ko hoće da vidi pojas Device Marije neka stane u red, ali u Moskvi

Hiljade Rusa još čekaju da vide pojas Device Marije koji će do nedelje biti izložen u moskovskoj crkvi, rekao je radiju RSN Jurij Artiuh, zvaničnik zadužen za prijem relikvije, koja se čuva u manastiru Vatopedi na Atosu.

Pojas je izrađen od vune i svile bež boje, sa zlatnim nitima. Prema predanju, pojas je od Device Marije dobio Sveti Toma da bi ga, kao dokaz njenog postojanja, pokazao učenicima i sledbenicima.

Na ulazak u crkvu čeka se prosečno od 12 do 15 sati, a jutros je u Moskvi temperatura bila minus 11 stepeni. Lekarsku negu od subote je zatražilo 384 ljudi, a njih 52 smešteno je u bolnicu, pre svega zbog problema sa srcem, navela je predstavnica za štampu gradskog ministarstva zdravlja Inga Tokmanitseva.

Lekar Aleksadar Čučalin apelovao je na vernike da dobro "odmere rizik po zdravlje" koji je posledica višesatnog čekanja.

Dvadesetak vozila hitne pomoći neprekidno dežura ispred moskovske crkve. Ministarstvo za hitne situacije vernicima besplatno deli tople obroke, a mogu i da se ogreju u desetak autobusa nedaleko od crkve.

Međutim, kako ne bi izgubili mesto u redu, mnogi vernici ne uzimaju hranu i uporno stoje na hladnoći.

Pojas Device Marije je u 14 ruskih gradova videlo blizu dva miliona vernika.

Među mnoštvom legendi je i ona da pojas pospešuje plodnost.

(Moskva, 23. novembra 2011.)
Beta

Pogledajte još