Horisti iz Zemuna u akciji osvajanja sveta

Bez pretencioznih menadžera, skromno nastajući na entuzijazmu dugogodišnje dirigentkinje hora Zemunske gimnazije Jasmine Lorin.

Posle godina predanog rada, okupljajući mlade ljude koji vole muziku, hor je uspeo da u potpunosti proda koncert u Sava Centru zakazan za 1. decembar. Ljubitelji nastupa hora, koji obrađuje a cppella popularnu muziku, traže kartu viška i dodatni koncert koji,ipak, neće biti organizovan zbog toga što, kako kažu, ne postoje tehnički uslovi za to.

- Po planu, reklamna kampanja trebalo je da dosegne vrhunac u poslednje dve nedelje, ali publika nas je preduhitrila. Prošlog decembra bili smo zadovoljni sa 350 prodatih ulaznica za tradicionalni decembarski koncet, koji je tada održan u Domu Vazduhoplovstva u Zemunu. Sada smo napunili veliku salu Sava Centra sa više od 3.500 mesta - kaže dirigentkinja hora Jasmina Lorin.

Ciljna grupa hora uglavnom su studneti i đaci, koji nemaju sopstvenih primanja, pa je hor njima prilagodio cenu karte od 500 do 1.000 dinara.

- Finansijsku konstrukciju uspeli smo da sklopimo onako kako treba, inače, morali bismo da pevamo jedno dve godine po svim mestima kako bismo platili ovaj koncert - kaže Jasna Lorin.

Viva Vox je poznat po svom karakterističnom repertoaru, koji se sastoji od obrada rok i pop pesama bez instrumenata uz pratnju bitboksa. Po objavljivanju snimka sa koncerta,koji je održan u maju ove godine u Domu omladine u Beogradu, Viva Vox je doživeo svetsku popularnost, zabeleživši više od 1.500. 000 pregleda na Jutjub kanalu.

Sve ovo i veoma zapažena obrada pesme "Du hast" grupe Ramštajn, uslovila je da za Vivu Vox brzo čuje i publika van Srbije.

Kako iskreno kažu članovi hora, svetska turneja više je predmet maštanja nego realnost.

- Do sada ništa nije ostvareno, iako ima poziva pre svega publike iz celog sveta. Svetska turneja još se uvek zasniva na našim snovima. Imamo ponuda, ali to su uglavnom srdačne pondue, naših fanova. Imamo i nekih konkretnijih poziva, ali saradnja do sada još nije precizirana - kaže dirigentkinja Jasmina Lorin.

(old_image)

Hor ima oko 40 članova i u početku hor Viva Vox bavio se klasičnom muzikom i izvodio dela Mokranjca, Vujića, Mocarta, Hendla...

Uvek su, ipak, najviše uživali u zabavnim delima kojima su bolje dopirali do publike. Od 2007. godine sami pišu aranžmane za pesme grupa Kvin, Aba, Vampiri.

Milica Damnjanović jedna od solistkinja ovog hora priznaje da joj je hor druga porodica i da do sada nije pevala ni u jednom drugom horu. Pitamo Milicu da li bi hor imao isto zapažen uspeh i da je nastavio da obrađuje samo klasični repertoar?

- Klasična muzika ima svoju publiku koja je veoma uska, u principu teško je postići popularnost sa klasičnim repertoarom, u klasiku mora da se doda nešto interesanto, neki mali obrt. Viva Vox se, ipak, više pronašao u popularnoj muzici. Klasiku smo izvodili i uživali u njoj, ali uvek smo težili ka tome da otpevamo nešto i zabavno - kaže za portal "nadlanu" Milica.

Vivu Vox čine, kako Milica priča, različiti ljudi i nemaju svi formalno muzičko obrazovanje.

- Svi slušamo različitu muziku, svako ima svoj ukus, meni najviše odgovara mejstrim rok. Neko više voli meki neko tvrđi zvuk, meni lično više odgovara ovaj drugi, pa sam bila oduševljena kada smo rešili da obradimo pesmu grupe Ramštajn.

Priče o mogućem zajedničkom nastupu Vive Vox i Ramštajna, su kako objašnjava Milica, više predlozi fanova.

- Naravno da bismo to voleli, morali smo da kontaktiramo s njima da bismo dobili dozvolu da obradimo njihovu pesmu. Sve ovo je išlo dosta lako i nije bilo nikakvih zastoja, jer su i oni svesni da mi promovišemo njihovu pesmu, ali nikavih predloga o mogućem nastupu nije bilo.

Snimak pesme "Du hast" nemačkog industrial-metal benda Rammstein u izvođenju hora Viva Vox, sa koncerta iz Doma omladine Beograda, u roku od par dana obišao je ceo svet i doneo horu milionsku popularnost na sajtu YouTube.

Pogledajte još