Angažovani strip

Anu... Vukota, Mićune, Dragane... Đe ste naumili, je l´ žurite neđe? Ne, Simone, upravo smo krenuli na nekak'u izložbu! 

Anu... Simone, srijeda je, 11. jun, da otvorimo ovu tvoju izložbu angažovanog kaiš stripa, pa da idemo doma iz ove Srećne galerije SKC. Ima nekakvi fuzbal na televiziju, pa da ako stignemo na drugo poluvrijeme, igraju Švabe i Vrancuzi, ne zna se, vala, ko mi je mrznji, bez ako nisu dolje na Primorje pošli ... da osole ka turisti, a izložbu ima vala kad, 'ajde, jadan, viđećemo je, otvorena je do 26. juna, pa da ako stignemo.

Anu... stvarno ne znam da li je angažovani kaiš strip toliko neozbiljan, pa da treba ozbiljno pisati o njemu? Ili je toliko ozbiljan da se ne sme neozbiljno pisati o njemu? Ili je samo zato ozbiljan što o njemu ozbiljno pišemo? Ili mislimo da je neozbiljan i zato i mi moramo neozbiljno da mu pristupimo?

Anu... ili je dovoljno reći da je angažovani kaiš strip smešan, jer prati, beleži, kritikuje pojave, događaje, običaje, ljude... koji jesu smešni... valjda? A odgovori na ova pitanja i potpitanja možete videti na ovoj izložbi. Doduše, izložen je samo jedan mali deo, presek onoga što je dosad nacrtao i napisao ovaj vredni Crnogorac. Šta sam sad napisao?

Anu... Simon Vučković nam dolazi iz Kotora, gde se i rodio, 1975. godine. Dakle, mlad autor, ali je već mnogo radio i uradio za strip. Osnivač je Udruženja strip autora Crne Gore, objavljivao je i obljavljuje strip kaiševe u mnogim renomiranim časopisima, ilustrator u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorice, studira grafički dizajn na Fakultetu za dizajn u Beogradu, učestvuje na mnogim izložbama, radionicama, konkursima... 

Anu... Što da vi rečem, no da izložba ne mož´ bit´ bolja, a da jest´ ne bi valjalo, pa vi vidite što ćete...

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević 

Pogledajte još