Branimir Džoni Štulić - život sa knjigama

- Za novine često kažem da ne radim ništa. Upućen sam u sve što se piše u medijima i moram da kažem da me se te stvari gade. Zato i kažem da ne radim ništa, jer nemam neku takvu priču za takve medije. Ono što zaista radim mukotrpno i predano mislim da medije kao priča ne zanima. Godinama sam posvećen prevođenju najvažnijih knjiga svetske baštine... Prevodim i Plutarha, čije sam neke radove bio izostavio. To mi oduzme gotovo čitav dan, a potom spavam. Nemam vremena da putujem, čak da idem u obližnje veće gradove - kaže Štulić u ekskluzivnom intervjuu za "Blic".

Publika kojoj fale zubi i pantalone na crtu

- Pesme koje sam pravio i svirao sa Azrom zaista su se sviđale najrazličitijoj publici. Kada bismo svirali morali smo da vodimo računa o tome kome sviramo i da se tome prilagodimo.

Ako biste videli da su u prvim redovima momci kojima fale prednji zubi, morali biste da uradite nešto za njih. Kada sam se pojavio na jednom od prvih koncerta obučen u fine pantalone sa crtom, prva dva reda publike su odmah otišla pre nego što smo počeli svirku - priča Džoni.

Džoni naglašava da živi sa knjigama koje neprekidno čita i prevodi, kaže da je za sada odustao od knponovanja, koje je iza njega, još od kada je završio rad sa grupom Azra.

"Volim neprekidno da radim i stvaram. Kao što sam nekada puno radio muziku danas puno prevodim i pišem".

Džoni objašnjava da bi prvo komponovao muziku pa pisao tekst.
"Neke pesme su bile suviše komplikovane s puno akorda pa sam morao da ih pojednostavim. Danas se najviše izvode moje najednostavnije pesme kao 'Balkane moj' i 'A, šta da radim".

Džoni je govorio i o narodnoj muzici i tvdi da u ovim krajevima nije bilo više od stotinak dobrih narodnih pesama.

- Otpevao sam ih sada ponovo jer sam želeo da ljudi čuju te pesme na moj naččin. To su pesme kao "Šešir moj", "Govori se da me varaš", "Zvezda tera meseca", "Danka", "Pijem da je zaboravim". Mislim da kod nas nije bilo pravih narodnih pevača. Većina dobrih narodnih pevača pevala je i druge pesme kao na primer Cune Gojković - kaže Džoni i dodaje da je trenutno predmet njegovih interesovanja indijski spev "Mahabharata".

Pogledajte još