Uzrok korupcije je loše upravljanje zdravstvom

NOVI SAD, 25. novembra 2011. (Beta) - "Sve dok Ministarstvo zdravlja u prvom redu vodi računa o partijskim aranžmanima, a ne o potrebama zdravstva i interesima lekara, imaćemo korupciju u zdravstvu", rekao je Beljanski na konferencija "Korupcijaprotiv zdravstva", koja je održana u Novom Sadu.

"Sve dok postoji ovakva prevlast državnog nad privatnim sektorom idok se takav krupan kapital valja kroz državni sektor i troši krozjavne nabavke, dotle nećemo izaći na kraj sa sistemskom korupcijom uzdravstvu, jer tu su koreni zla", ocenio je Beljanski.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka oličnosti Rodoljub Šabić rekao je da je Srbija sa korupcijom udruštvu suočena u takvim razmerama da svaka pomisao da se sa njommogu obračunati konvencionalni državni organi, poput policije,tužilaštva i sudova, predstavlja čistu utopiju.

"Korupcija je u našim uslovima i više od sistemske. Najviše sejavlja u tranzicionim zemljama i za Srbiju ona ni po čemu nijespecifična. Naša specifičnost je u tome što mi nismo sposobni da nadjemo načina da se sa korupcijom obračunamo", ocenio je Šabić.

Prema njegovim rečima, najveći problem Srbije je što proteklih petgodina tapka u mestu i nije u stanju da popravi ocenu o korupciji.

Pogledajte još