I Bečka opera u Guči

"Kakofonični festival otkačenih trubačkih orkestara", kako ga je označila engleska štampa, vašar trube, mesto koje je svojevremeno posetio Majls Dejvis, jedno od hiljadu lica Srbije - 48. Sabor trubača u Guči biće organizovan ove godine od 6. do 10. avgusta.

Sabor će, prema tradiciji, početi himnom "Sa Ovčara i Kablara", a brdovito i zeleno mestašce Guča u zapadnom delu Dragačeva, nekih 20 kilometara od Čačka, kako najavljuju organizatori Sabora, "neće biti ove godine samo mesto dobrog zvuka već, i prilika da se predstave jedinstvenosti dragačevskog kraja i da se Guča utvrdi kao prepoznatljiv srpski brend".
Pored srpskih, već tradicionalnih orkestara, očekuje se gostovanje i 15 orkestara iz inostranstva, pa i nastup Simfonijskog orkestra Bečke opere. Ove godine u trci za prvu trubu Guče biće 16 orkestara.

Od motike do trube

Zaboravili ste na Glastonberi, Reding, Barning men i Kočelu, vreme je da osetite miris leskovačkog roštilja, Karađorđeve šnicle, svadbarskog kupusa i domaće šljivovice i da uživate u “Boljevačkom kolu”, “Zokinom kolu”, “Vranjanskom čočeku”, “Zemljotres kolu”, da spavate na travi, drvetu ili pod šatorom, kako volite...

(old_image)Guča ove godine, kako najavljuju organizatori, ipak neće biti samo vašar muzike, ića i pića - deo programa biće i izložba radova dragačevskih tkalja, saborsko venčanje, narodni sportski višeboj, izbor najlepše nošnje…

A truba neće više biti samo truba, već i unosan biznis.

Mnogi seljaci, i pored toga što su letnji radovi u jeku, lako odluče da u avgustu, bar na nekoliko dana, traktor ili motiku zamene trubom ili bubnjem.

Ekonomisti procenjuju da se svake godine u zvaničnu kasu organizatora slije po nekoliko desetina miliona evra, a u ovu sumu uračunati su i prihodi od domaće radinosti.

Nova vizija Guče

Kvalifikacije za Sabor organizuju se već u Dragačevu, Surdulici, Zlatiboru. Orkestara je svake godine sve više i sve su bolji, navodi direktor Centra za kulturu, sport i turizam u Guči Adam Tadić.

- Cilj nam je da od 2010. godine, za jubilarni 50. Sabor, takmičenje trubača bude internacionalno. Do tada planiramo da uredimo Guču po najvišim standardima, da završimo Dom za trubače i Muzej trube - kaže Tadić.

Dirketor agencije "Profile" Milan Ristić najavio je da će ova agencija raditi na razvoju brenda Guča.

- Sabor trubača u Guči jedan je od uspešnijih srpskih brendova, ali iskorišćeno je samo 30 odsto kapaciteta brenda Guča. Radićemo na novoj viziji Guče. Želimo da do 2010. Guča bude svetska prestonica trube, ali i jedinstvena turistička, kulturna i muzička manifestacija. U tom smislu ispitaće se i psihološki porivi ljudi koji dolaze u Guču. Nastojaćemo da brend Guču oslobodimo od političkih manipulacija - kaže Ristić.

Ristić dodaje da Guča trenutno ispunjava neke od uslova za dobar brend.

- Jedinstvena je, različita i izaziva emocije, sada ćemo raditi na integritetu i koherentnosti brenda.

Organizatori Guče 2008. smatraju i da su trubači do sada bili nedovoljno cenjeni i obećavaju da će se ubudiće raditi na stvaranju bredna od najboljih trubača.

Bitan segment ovogodišnjeg festivala biće i podizanje niova bezbednosti posetilaca i obezbeđivanje kvalitetnije infrastrukture.

- Unapređenje turističkog sadržaja bitna je stavka. Guča mora biti aktuelna tokom cele godine. Nema brenda bez novca, ali nema ni novca bez brenda. Guča je idealno mesto za zbližavanje s potrošačima - smatra Ristić.

Prvi koraci u tom smislu su preduzeti - potpisan je trogodišnji strateški sporazum o saradnji Sabora trubača u Guči, Apatinske pivare i "Knjaza Miloša".

Novina Sabora 2008. biće i svirke na odabranim destinacijama, kao i mogućnost direktog posmatranja Sabora putem Interneta.

I Japanci zainteresovani za Guču, noćenje 30 evra

(old_image)Za Guču je, kako smo čuli od direktora produkcije Radio-televizije Srbije Dobrivoja Marinskog, zainteresovana i japanska državna televizija, koja je nedavno emitovala 90-ominutni dokumentarac o Guči.

Kao i svake godine, očekuje se veliki broj domaćih i stranih turista. Za ovogodišnju sezonu limenih orekstara u Guči već je rezervisano prvih 60 ležajeva. Cena noćenja u privatnom smeštaju, bez doručka, kako smo saznali od Mirjane Jerinić iz Centra za kulturu, turizam i sport u Guči, iznosiće ove godine 30 evra, s doručkom 35.

Pivo i sokovi bili su prošle godine po 100 dinara, porcija svadbarskog kupusa 300, parking 500 dinara.

- Ugostitelji će ove godine formirati cene hrane. Nismo sigurni da će one moći da budu limitirane kao prethodnih godina. Interesovanje stranaca je veliko, zanimljivo je što nam se ove godine javilo dosta Skandinavaca sa željom da poseti Guču. Veliko je interesovanje i gostiju iz Nemačke i Rusije - kaže Jerinić.

Ove godine do Guče će moći da se stigne i iz pravca Lučana, u neposrednoj blizini pozornice na Stadionu biće otvoren motel, a organizatori najavljuju da neće biti problema ni sa parkingom.

Ko bi rekao da će truba, koja je nekad budila vojsku i najavljivala bitke, postati instrument zabave, ali i predmet ozbiljnog biznisa. Iako se najavljuje škola za trubače, jasno je da su dosadašnji najbolji majstori ovog instrumenta uglavnom samouki. Svira se na sluh i u taktu srca, note nisu bitne. Nadamo se da će Guča, i pored izazova brenda i legitimne želje za dobrom zaradom, uspeti da opstane kao mesto dobre zabave, mesto gde su svi dobrodošli, bez obzira na naciju, boju kože ili veru. Guča valjda neće nikom prodati dušu, a bilo bi lepo da se, osim "Kalašnjikova" i "Đurđevdana", češće čuje i "Sa Ovčara i Kablara".

"Sviraj, trubo, svirala zadugo za veselje i za ništa drugo" - ali ne samo za reklame, već i za dušu...

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još