Mediteraneo - festival vina, gastronomije i vinskog turizma

Ulaz je besplatan, jedino što trebate da ponesete je 200 dinara, koliko je kaucija za vinsku času, a taj novac će vam biti vraćen, kada vratite čašu čitavu, i vinsko putovanje može da počne.

Među izlagačima su se našli vinarija: Mačkov podrum, Vino Budmir, Vinarija Bonoštor, Plantaže 13. jul i mnoge druge…

Pitali smo predstavnike mlade vinarije "Aleksić" iz Vranja, čime su se to predstavili na ovom festivalu:

-Predstavili smo tri etikete :Cabernet sauvignon iz 2007 godine, Sovinjon blank iz 2009. godine i Rose. Karaš i Arno su nazivi naših vina. To su turcizmi koji su se zadržali u našim krajevima i dan danas: kardoš označava brata , dok arno označava dobro, kvalitetno.-

Sir je namirnica bez koje se tanjir s predjelom ne može ni zamisliti, a odličan je i kao dodatak svakom obroku, a šta ide bolje uz dobro vino od dobrog sira. Mi smo imali prilike da probamo "Serdarski sir".Ono što posebno preporučuju je "Cetinjski koziji sir" koji prave od stopostotonog kozijeg mleka. Ovaj sir se odlično slaže uz vina tipa shardonnay, rose, i umerenija crvena vina .

A da čokolada i te kako može da se složi uz neka vina pokazali su nam u galeriji čokolade "Premijer" .Ove ručno izrađene čokolade su prava, mala umetniča dela, odlične za poklon ali i ako ste ljubitelj ove "kraljice slatkiša" da prosto malo ugodite sebi. Čokolade prave u različitim oblicima i još različitijim ukusima, sa : šljivom, nanom, čilijem, biberom, kafom, lešnikom, grožđem, cimetom, likerom, japanskim zelenim čajem, viskijem.. ma možemo da nabrajamo do beskonačnosti, baš toliko ukusa imaju.

Slatko, slano, propratni muzički i edukativni program, eto sve vas to očekuje u Cvijeti do večeras u 22 h
.

Pogledajte još