Blagi rast prometa

Pozitivan trend u kretanju berzanskih indeksa nastavljen je protekle nedelje i indeks najlikvidnijih akcija Belex15 na sedmičnom nivou ostvario je rast od 1,63 odsto, dok je kompozitni indeks Belexline porastao 1,97 odsto. 

Na Beogradskoj berzi nedelju za nama obeležio je blagi rast realizovanog prometa. Ukupna vrednost prometa dostigla je 2,54 milijarde dinara i bila je 13,69 odsto viša nego sedmicu ranije. Posmatrano na dnevnom nivou, najveći promet ostvaren je u sredu, 11. juna, od 961,34 miliona dinara, kao rezultat trgovine sa 75.886 akcija AIK banke. Čitava prethodna nedelja bila je obeležena i blok transakcijama hartijama "Pristaništa Potisje" iz Sente. Tokom četiri dana trgovine vlasnike je promenilo ukupno 98.000 akcija, po ceni od 274 dinara, navodi se u izveštaju "Fime Fas" za sedmicu između 9. i 13. juna. Ukupan broj transakcija protekle nedelje dostigao je 3.024, što je 12,25 procenata više nego u prethodnom periodu. 

Trgovalo se s ukupno 252 emisije akcija, od kojih je rast cene zabeležilo 66, pad 70, dok je njih 116 ostalo na istoj ceni. Učešće stranih investitora i prošle nedelje je stagniralo oko 46 procenata sa, kako je naglasila "Fimin" analitičar Tijana Cvetković, drastično većim prisustvom u kupovnim transakcijama. Prethodne nedelje najviše se trgovalo akcijama banaka. Još jenom se AIK banka našla na prvom mestu, s ostvarenim sedmičnim prometom od 1,16 milijardi dinara i ukupnim obimom od 144.417 akcija. Ubedljivo najveći rast cene na nedeljnom nivou, od 26 procenata, imale su akcije Čačanske banke. Među dobitnike su se svrstali i Građevinsko preduzeće "Napred" s rastom od nešto više od 17 i "Simpo" iz Vranja s gotovo 14 procenata. S druge strane, kategoriju najvećih gubitnika činili su "Voda Vrnjci" s padom od gotovo pet procenata, "Putevi Užice" s minusom od bezmalo četiri i zrenjaninski "Radijator" sa nepunih 3,5 odsto. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još