Danas kreće tender za "Jat tehniku"

Čeka se odgovor "Katerpilara" na ponudu za 14. oktobar, traži se "FiJat" i za RTB Bor i planiraju IPO za manjinske pakete NIS-a i EPS-a za 2009. odnosno 2010. godinu.

Prema najavama Mlađana Dinkića, danas bi u "Fajnenšel tajmsu" i domaćim medijima trebalo da se pojavi tender za prodaju preduzeća "Jat tehnika". Ovaj tender trebalo bi da bude okončan do 26. septembra, a u međuvremenu, odnosno, 15. jula, treba da bude raspisan i tender za prodaju "Jat ervejza". Početna cena za "Jat ervejz" će, da podsetimo, biti 150 miliona evra, a država će na prodaju ponuditi 51 odsto kapitala. Ukoliko prvorangirani ponuđač bude dolazio iz neke od zemalja članica EU, pregovaraće se i o prodaji 75 odsto kapitala, pod uslovom da "Jat" sačuva status nacionalnog avioprevoznika i da se predstavniku države obezbedi mesto u Upravnom odboru. Objektivno, to jest u praksi, ovo načelno ili teorijsko ograničenje ne mora, međutim, da znači mnogo. Jer, uvek postoji mogućnost da zainteresovani kupac koji ne dolazi iz EU formira konzorcijum s nekim članom EU i tako dođe i do željene kompanije i, preko nje, do pogodnosti koje pruža Sporazum o otvorenom nebu. 

Specifičnost u privatizaciji "Jat ervejza" biće i to što zaposleni i bivši zaposleni neće dobijati akcije, već će im pripadajući deo, procenjen na oko 28 miliona evra, odnosno 200 evra po godini staža, biti isplaćen u kešu iz privatizacione cene. U svim drugim javnim preduzećima zaposleni će dobijati akcije. Za Aerodrom "Nikola Tesla", kao i za "Galeniku", Dinkić najavljuje inicijalnu javnu ponudu (IPO) za 2009. godinu kada bi, izlaskom akcija na Londonsku i Beogradsku berzu, trebalo da se okonča i IPO Telekoma Srbija. Savetnik koji bude izabran među sedam kandidata koji su se prijavili na tender i koji listom predstavljaju sam vrh svetskog investicionog bankarstva i finansijskog konsaltinga, ostaće na tom poslu dve godine, kako bi se postigla i održala što bolja cena za akcije Telekoma, kaže Dinkić. 

Osim toga, za sledeću godinu planiran je i izlazak na berzu, odnosno IPO za manjinski paket od oko 30 odsto kapitala NIS-a, dok bi manjinski paket EPS-a svetlost dana, to jest Berze, takođe kroz IPO, mogao da ugleda tek krajem 2010. ili početkom 2011. godine. U međuvremenu se, kaže Dinkić, po modelu "Zastave" i "Fijata" traži strateški partner i za RTB Bor, koji će biti ozbiljniji od svih dosadašnjih, a interesovanje su, pored ostalih, već izrazile i dve svetski poznate japanske kompanije. U svakom slučaju, partner bi dobio pravo upravljanja i udeo u vlasništvu srazmeran svojoj investiciji, dok bi država dugove RTB-a od oko pola milijarde dolara konvertovala u svoj ulog. Isti model ponuđen je i "Katerpilaru" za kruševački "14. oktobar" i odgovor bi uskoro trebalo da stigne. Najzad, država bi, prema Dinkićevim rečima, do kraja ove godine trebalo da proda sve svoje udele u oko 60 preduzeća prodatih na tenderima – što bi trebalo da donese prihod od oko 200 miliona evra.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.