fbpx

"Fijat" parafira ugovor u julu

Sporazumom je predviđeno da "Zastava" uveća proizvodnju 30 puta. Ukupan broj vozila proizvedenih u "Zastavi" krajem 2010. godine treba da dostigne cifru od 300.000 na godišnjem nivou.

Menadžment "Fijata" krajem prošle nedelje trebalo je da saopšti koji će se automobili sklapati u Kragujevcu i kad će tačno početi proizvodnja, ali je, izgleda, sve odloženo dok se ne razreše dileme oko formiranja republičke vlade. Stručnjaci "Fijata", koji su prethodnih dana boravili u Zastavi, završavaju izveštaje o sveobuhvatnom stanju kragujevačke kompanije. Na osnovu finansijsko-pravnih i tehnološko-ekoloških izveštaja biće koncipiran ugovor između srpskog i italijanskog proizvođača automobila. Tehnički detalji oko budućeg ugovora već su pripremljeni, a sporazum o zajedničkom ulaganju država bi s "Fijatom" mogla da potpiše sredinom jula, iako još čuva tajnu. 

Zoran Mihajlović, predsednik samostalnog sindikata "Zastava automobila", kaže da očekuje da se ugovor potpiše za dvadesetak do 30 dana. Italijani treba prvo da urade poslovne analize, to je procedura koja je komplikovana i traje. Treba imati u vidu i da taj sporazum kasnije treba da ratifikuje vlada. 

- Po mojim saznanjima - kaže Mihajlović - tokom ove nedelje iz "Fijata" trebalo bi da nam stigne verzija predugovora koju bi nakon detaljnog razmatranja trebalo da potpišemo. 

Mihajlović kaže da domaćeg proizvodnog programa verovatno više neće biti i da će jedan deo radnika otići na edukaciju zbog nove proizvodnje. Tim sporazumom trebalo bi da budu potvrđene namere iz Memoranduma o saradnji, kojim je predviđeno da "Zastava" uveća proizvodnju 30 puta. Ukupan broj vozila proizvedenih u "Zastavi" krajem 2010. treba da dostigne cifru od 300.000 na godišnjem nivou, a danas se u Kragujevcu pravi nešto više od 10.000. U jeku najveće produkcije 1989, podsetimo, sa "Zastavinih" traka silazilo je oko 200.000 automobila godišnje. 

Osim dva nova modela, "Fijat" bi u Kragujevac, kako saznajemo, mogao da preseli i proizvodnju nekih svojih proverenih četvorotočkaša. Prema procenama poznavalaca auto-industrije u Evropi, kapaciteti italijanskog proizvođača u Poljskoj dovedeni su do usijanja, a potražnja za novim "fićom" raste iz časa u čas. Tu je i "grande punto", naslednik starog modela, koji se u "Zastavi" proizvodi kao "zastava 10".

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.