Kako su unete baklje na Marakanu?

Problem traje više godina i čini se da ga niko od nadležnih ni ne pokušava da reši, iako zakon jasno propisuje takvu mogućnost. Sve se po pravilu završava novčanim kaznama za klubove koje izriče Fudbalski savez Srbije (FSS), dok policija, sudije za prekršaje i sami klubovi apsolutno ništa ne rade po tom pitanju.

Jedino se, svi redom, deklarativno zalažu za pooštravanje zakona kada se desi neka tragedija, poput one kada je Aleksandar Radović ubijen na derbiju, žandarm Nebojša Trajković teško povređen ili navijač Igor Vrelić ranjen iz pištolja na tribini stadiona.

U subotu je derbi kasnio desetak minuta, golman Vladimir Stojković je pogođen bakljom, ispod južne tribine izbio je požar – a sve zbog unete pirotehnike. Postavlja se zato pitanje – kako je moguće da je u subotu uneto toliko vatrenih sredstava koje ne samo da mogu da povrede čoveka, već mogu nekog i da ubiju.

(old_image)

Baklje unete između 16 i 18 časova

Sve dobija na značaju ako se ima u vidu da je policije završila kontradiverzioni pregled nekih dva i po sata pre početka utakmice i da ništa nije pronađeno. To praktično znači da je pirotehnika uneta negde između 16 i 18 časova te subote, kada je obezbeđenje stadiona preuzela redarska služba.

Dugogodišnji navijači Crvene zvezde i Partizana ranije su objašnjavali da se na naše stadione može uneti bukvalno sve. Dokaz za to je i primer od prošle godine kada je jedan huligan uneo pištolj i ranio navijača na tribini.

POGLEDAJ VIDEO: Delije bombarduju Vladimira Stojkovića

“Donji veš” jedna od opcija

Po njihovom objašnjenju, postoji nekoliko načina na koje se unose baklje i ostala pirotehnička sredstva. Jedan od načina koriste pojedinci koji žele da se pokažu pred vođama navijača. Oni uglavnom baklje stavljaju u pantalone ili donji veš, koje redarska služba često ne može da otkrije.

Drugi, organizovaniji način je „veza” sa redarima. Tačno se zna na koju kapiju se ulazi, pa se bez problema unese sve što nije dozvoljeno. Treći način je prećutni dogovor klubova i vođa navijača kojima je dozvoljeno da preko službenog ulaza unose pirotehniku – objašnjavaju upućeni.

(old_image)

Partizanov ekonom unosio baklje

Da postoji saradnja vođa navijača i uprave klubova u unošenju pirotehnike otkriveno je još 1999. godine, kada je na stadionu Partizana ubijen signalnom raketom Aleksandar Radović. Tada je otkriveno da su su baklje i signalne rakete unele vođe "grobara” i ekonom Branko Vučićević, zvani Gavran koji su torbu sa pirotehnikom uneli u torbi zajedno sa sportskom opremom FK Partizan. Torba je uneta u svlačionicu, a zatim su paketi iz nje kroz prozor svlačionice kadetskog tima Partizana odneti na tribine i podeljeni.

Da li je nešto slično urađeno i u subotu na stadionu Crvene zvezde, utvrdiće istraga, koja se nezvanično najavljuje, a što bi trebalo uzeti sa rezervom, budući da nijedna prethodna istraga takvog tipa nije donela nikakve rezultate. Sa druge strane, ako su navijači Crvene zvezde, kojim slučajem, imali pomoć redara ili nekog iz kluba, postavlja se pitanje kako su pirotehniku uneli njihovi suparnici iz Partizana.

Oni svakako nisu mogli da imaju svoje ljude među onima koji su organizovali meč. Interesantno je da su organizovane grupe navijača Partizana imali baklje i pirotehniku i kad su dolazili na stadion, o čemu svedoče mnogobrojni video klipovi na društvenim mrežama. Posebno upadljivo u tim snimcima su detalji u kojima se vidi da njih sve vreme okružuju pripadnici Žandarmerije koji nijednim potezom nisu reagovali na paljenje baklji i bacanje petardi.

Izvor: politika.rs

Pogledajte još