Proces protiv države Holandije

SARAJEVO, 17. jun 2008. (FoNet) - U holandskom sudu je počeo proces po tužbi rođaka žrtava iz Srebrenice protiv države Holandije, koju optužuju da njeni vojnici u leto 1995. nisu sprečili ubistvo članova njihovih porodica, saopšteno je danas u Tužilaštvu BiH u Sarajevu.

Razmatraju se dve odvojene tužbe - Hasana Nuhanovića, prevodioca koji je tada radio u UN i koji je izgubio brata, majku i oca, i porodice Rize Mustafića, električara takođe tada zaposlenog u UN, koji je ubijen.

Ovo je prva tužba rođaka žrtava Srebrenice protiv Holandije zbog njene uloge u ratu u BiH od 1992. do 1995. Ako se utvrdi da je Holandija odgovorna, oštećeni će imati mogućnost da traže nadoknadu štete.

Srebrenica je bila proglašena zaštićenom zonom koju su čuvali Holanđani u okviru mirovnih snaga UN i koju su zauzele srpske snage pod komandom Ratka Mladića 11. jula 1995. U nekoliko dana posle toga ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka i zakopano u masovne grobnice.

Sutra u Hagu počinje suđenje po grupnoj tužbi koju su Majke iz Srebrenice podnele u ime 6.000 preživelih.

Holandija je ranije navela da su njene lako naoružane jedinice bile napuštene od UN, da im nije pružena vazdušna podrška. Holandska vlada, predvođena Vimom Kokom, podnela je ostavku 2002, kada su političari u zvaničnom državnom izveštaju o masakru u Srebrenici optuženi da su poslali holandske UN trupe u nemoguću misiju.

Masakr u Srebrenici je jedini događaj u ratu na prostorima bivše Jugoslavije koji je Međunarodni sud proglasio genocidom. 

Pogledajte još