Rusija aktivirala radarski sistem u Kalinjingradu

Radarska stanica "Voronej-TM" aktivirana je, rekao je Medvedev, koji je 23. novembra zapretio razmeštanjem balističkih raketa u Kalinjingradu ako, kako je rekao, SAD i NATO nastave da Moskvu dovode pred "svršen čin", misleći na razmeštanje antiraketnog štita uEvropi.

"Nadam se da će naši saveznici shvatiti ovaj potez kao prvi znak koji pokazuje da je naša zemlja spremna da adekvatno odgovori na pretnje sistema antiraketne odbrane po naše strateške nuklearne snage", rekao je Medvedev, a prenose ruske agencije.

Ruski predsednik je dodao da je nova radarska stanica koja je aktivirana u Kalinjingradu, ruskoj enklavi između Poljske iLitvanije, "instrument kontrole vazdušnog prostora" i da "sama po sebi" ne predstavlja "pretnju po susede".

Rusija je do sada u više navrata pretila razmeštanjem raketa u oblasti Kalinjingrada. Moskva traži da bude uključena u američki antiraketni sistem u Evropi ili da dobije garancije da rakete neće biti usmerene na ruske odbrambene sisteme, uključujući i pristup instalacijama NATO kako bi se to potvrdilo.

MOSKVA, 29. novembra 2011. (Beta-AFP)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.