Izložba srpskih fresaka u Firenci

Postavka je smeštena u prostor gde se nalaze grobovi Mikelanđela i Galileja, kao prva stalna postavka u tom prostoru koja ne pripada italijanskoj umetnosti, saopštilo je u sredu Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva.

"Mostovi spajaju obale, a ljude samo ako su oni sami spremni da krenu jedni drugima u susret. To što su freske po drugi put u bazilici Santa Kroče govori upravo o toj žemlji za novim susretom i međusobnim upoznavanjem", rekao je Marković otvarajući izložbu u utorak.

Ministarstvo kulture je za izradu postavke angažovalo Galeriju fresaka.

U Firenci su izložene kopije fresaka Mironosnice na grobu Hristovom, Bogorodica iz Blagovesti i Veliki praznici iz manastira Mileševa, Pastiri iz Rođenja Hristovog i Kupanje Hrista iz Rođenja Hristovog iz manastira Sopoćani, Smrt kraljice Ane Dandolo, majke kralja Uroša I iz manastira Sopoćani, i Kraljica Simonida i kralj Stefan Uroš II Milutin iz manastira Gračanica.

Izložba "Srbija, zemlja fresaka" bila je firentinskoj publici predstavljena u aprilu ove godine, a zbog velikog interesovanja bila je produžena za mesec dana.

Baziliku Santa Kroče
u Firenci godišnje poseti oko dva miliona ljudi.

FIRENCA/BEOGRAD, 30. novembra 2011. (Beta)

Pogledajte još