Oprezno sa mobilnim telefonom

Studija rađena u Australiji je pokazala da čak četvrtina ljudi iskusi pravi napad panike (po svim fiziološkim parametrima) u prvom minutu kada pomisle da su izgubili svoj mobilni telefon.

Druge studije manjeg obima, rađene u EU, pokazuju da trećina tinejdžera nakon buđenja najpre uzme mobilni telefon u ruke, pre odlaska u toalet, doručka i drugih uobičajenih aktivnosti, prenosi sajt www.bol.rs.

(old_image)

Evo pet najčešćih zdravstvenih problema koje može izazvati intenzivna, neadekvatna upotreba mobilnih telefona.

1. Tendinitis

Tendinitis je zapaljenje tetiva praćeno bolom i otokom. Najčešće nastaje kao posledica ponavljanih pokreta, što se u slučaju mobilnih telefona svodi na intenzivno pisanje poruka ili igranje video igrica.

2. Carpal tunnel sindrom (sindrom tunela ručja)

Ponavljani pokreti u šaci i prstima mogu dovesti i do sindroma tunela ručja, tj. uklještenja središnjeg živca ruke (nervus medianuis). Ovaj sindrom karakterišu bol u šaci i podlaktici, kao i slabljenje mišića šake (pacijentima ispadaju predmeti iz ruke).

3. Miofascijalni sindrom

Miofascijalni sindrom je hronični mišićni bol, koji nastaje kao posledica akutnog istezanja, ali i zamora mišića usled dugotrajnih, ponavljanih pokreta. Bol se pojačava pri pokretima koji angažaju zahvaćeni mišić, a pregledom se mogu napipati stvrdnuti, bolni delovi mišića (triger tačke). Ovaj sindrom najčešće zahvata samo jedan mišić.

Najbolji način lečenja miofascijalnog sindroma je blokada (infiltracija) mišićne triger tačke i duboka masaža.

4. Glavobolja

U Norveškoj i Švedskoj rađena su opsežna istraživanja, kojima je obuhvaćeno oko 17.000 ispitanika, a traženi su odgovori na pitanja o povezanosti upotrebe mobilnog telefona i glavobolje, toplote oko uha i trnjenja u licu.

Samo jedan od navedenih simptoma imalo je 31 odsto, a više simptoma 13 odsto ispitanika. Najčešća je bila glavobolja. Javljala za vreme ili neposredno nakon razgovora i trajala je oko dva sata. Kod većine ispitanika glavobolja se javljala kada su razgovori trajali duže od 15 minuta.

(old_image)

5. Poremećaj sna

Osim glavobolje, elektromagnetno zračenje mobilnog telefona dokazano može dovesti i do nesanice. Ona se najčešće viđa kod tinejdžera i mlađih osoba, koje su sklone da preko telefona dugo razgovaraju u večernjim satima. Sa svoje strane, poremećaji sna vode do umora, dekocentracije i depresije.

.

Pogledajte još