Sindikati zdravstva za povlačenje zakona o platama

BEOGRAD, 30. novembra 2011. (Beta) - Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, Samostalni sindikat zaposlenih uzdravstvu i socijalnoj zaštiti, Granski sindikata zaposlenih uzdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikat medicinskih sestara i tehničara istakli su na zajedničkoj konferenciji za novinare da bitim zakonom bile smanjene plate zaposlenih u zdravstvu.

Plate u zdravstvu stagniraju četiri godine, a smanjenje od dodatnih10 odsto bi ponizilo i uvredilo struku i sve zaposlene u zdravstvu. Mismo protiv tog zakona iz egzistencijalnih i moralnih razloga i dostojanstva profesije, kazao je predsednik Sindikata lekara ifarmaceuta Srbije Dragan Cvetić.

Predstavnici sindikata su saopštili da Uredba o korektivnom koeficijentu u vezi sa izmenama i dopunama zakona o platama udržavnim organima predvidja da se osnovica plate u zdravstvu spustina 90 odsto sadašnje plate plus eventualno procentualno uvećanje poosnovu učinka.

Cvetić je ukazao da se o smanjenju plata u zdravstvu "ne smegovoriti", jer medicinska sestra prima 30.000 dinara, spremačica oko20.000, a lekar opšte prakse oko 50.000.

Pogledajte još