Neverovatni Hulk

Marvel opet napada bioskope! Ovog puta tajno oružje nije Robert Dauni Džunior - Ajron men, već Edvard Norton - Hulk!

Dobrodošli u Marvel-leto! Ovaj eksperiment nije ni blizu promašaja iz koga se rađa ultimativno zlo. Za sada se čini da kompanija "Marvel" ne može da pogreši - ogreši se o svoje superheroje! Imaju svoje tržište i cilj im je da ga zadovolje na najbolji način – dovoljno verno stripovima, a vrlo filmski, spektakularno.

Nakon sasvim zasluženog uspeha "Ajron mena", Marvelovci su opet napali bioskope... i to "zelenim"! Sumnja je postojala. Prvi trejler nije obećavao, a i izvesna vezanost za Ang Lijevo "zeleno čedo" koje je više pričalo nego razvaljivalo (Hulk 2003), nije dozvoljavala da se tek tako prepustimo novom timu. Čak i kada je u njemu Edvard Norton!

Međutim, "Neverovatni Hulk" (The Incredible Hulk) ubedio nas je u suprotno. Nekada se vraćaju… pozitivno osveženi!

Ortak Lika Besona, reditelj Luj Leterije ("Transporter 2") i potvrđen Marvelov scenaristički kadar Zak Pen Lijevog introspektivnog mislioca Brusa Benera - Hulka pretvaraju u pravog akcionog junaka.

Nakon krajnje neubedljivog podsećanja na dešavanja koja su povučenog naučnika pretvorila u besnu zelenu gromadu, sreća se ipak vraća na lica fanova kada "Neverovatni Hulk" skreće u "ulicu letnje akcione zabave".

Neko vreme nakon poslednjeg incidenta, Bener (Edvard Norton) je u brazilskoj faveli, gde radi na svom "zenu". Više od stotinu dana bez transformacije i čini se da je bes iz koga se Hulk rađa pod kontrolom. Međutim, general Ros (Vilijam Hart) pojavljuje se s vojnicima pod vođstvom ruskog plaćenika Emila Blonskog (Tim Rot). Benerovo traganje za lekom koji bi zaustavio transformacije je prekinuto. Desetak minuta parkur-jurnjave po Riju i... Bum! Pojavljuje se Hulk! A ubrzo i čudovišni alterego Blonskog, pod imenom The Abomination. Akcija kreće...

A kada kažemo akcija – to zaista i mislimo. Ovog puta Hulk je potpuno u policijski-automobili-kao-bokserske-rukavice-fazonu. Problem je što kompjuterska animacija uopšte ne oduzima dah. Neretko deluje sasvim neubedljivo i tada Hulka spasavaju zanimljivo osmišljene akcione scene.

Iako nije potpisan, u više navrata je pominjan Nortonov uticaj na scenario. U to možemo da poverujemo. Namučeno lice radnika iz favele, zaljubljeni čovek skriven pod kačketom, doktor Džekil - mister Hajd u potrazi za unutrašnjim mirom – Nortonov potpis je posvuda vidljiv.

Marvel je očigledno odlučio da svoje superheroje prepusti karakternim glumcima, te je Ajron men prošao genijalni tretman Roberta Daunija Džuniora, a Brus Bener nešto manje genijalni Edvarda Nortona. U jednom momentu dva nikad bolja superherojska frajera se i sreću... Videćete kako!

Međutim – ubija nas da ovo kažemo! – nismo se baš "primili" na Nortonovog Benera. Ipak, dovoljno je kul što se uopšte našao u ovakvoj priči i dodao joj mnogo toga svojstvenog svom talentu i inteligenciji. Ang Li bi mu svakako više prijao od mladog Leterijea, željnog akcije.

Kasting je, generalno, bez greške. Ali, ako je potrebno izabrati favorita u ekipi čija je glavna dama Liv Tajler, onda izbor bez sumnje pada na Tima Blejka Nelsona u ulozi otkačenog naučnika entuzijaste Semjuela Sternsa.

Možda nije blizu oceni "neverovatno", ali “Neverovatni Hulk“ jeste jedan brz, zabavan letnji film za sve, a ne samo fanove Marvelovih stripova. Zajedno s "Ajron menom“, Hulk potvrđuje da je moguće napraviti superherojski film koji nije banalno uživanje. Sledeći na listi "superherojsko leto dve hiljade osmo" je "Tamni vitez" (The Dark Knight), kome se i dalje najviše radujemo.
 

Katarina Milovanović

Pogledajte još