Skupe trešnje u Beogradu

Za razliku od ovog voća, čija se cena kretala u velikim rasponima, krastavci su, recimo, imali veoma ujednačenu cenu i u mnogim gradovima koštali su 20 dinara.

U prvoj nedelji juna, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, koji dva puta mesečno snima cene na malo poljoprivrednih proizvoda u trgovinama i na pijacama u 18 gradova Srbije, od sezonskog voća jagode su bile najskuplje u Novom Sadu i najčešća cena bila je 150 dinara, dok su se Kragujevčani najčešće susretali s cenom od 80 dinara, koja je inače najniža. Kada je reč o trešnjama, one su najskuplje bile u Beogradu, jer je za kilogram ovog voća najčešće trebalo izdvojiti 200 dinara, dok je od svih drugih gradova najpovoljnija, a najniža cena bila je u Valjevu − samo 60 dinara. U Pančevu i Šapcu jabuke su najčešće koštale čak 130 dinara, a u Beogradu je najčešća cena bila 100 dinara, dok se u više gradova ovo voće prodavalo po upola nižim cenama. 

Uvozne banane ni u jednom gradu nisu dostigle ni 100 dinara, odnosno najčešće su se prodavale po cenama koje su se kretale između 70 i 80 dinara. Limun je, međutim, bio skuplji, a najniža cena bila je samo 75 dinara u Nišu, dok je u Beogradu, Kragujevcu, Negotinu i u još nekoliko gradova bila čak 200 dinara. Istovremeno, pomorandže su najnižu cenu imale u Valjevu − 60, a najvišu u Šapcu − 130 dinara. Očišćeni orasi najjeftiniji su bili u Nišu − 350 dinara, dok je u mnogim gradovima Srbije kilogram koštao i 500 dinara. Za razliku od ovog voća, kojem se cena kretala u velikim rasponima, krastavci su, recimo, imali veoma ujednačenu cenu i u mnogim gradovima koštali su 20 dinara, a najskuplji su bili, izgleda, u Nišu, gde je trebalo izdvojiti 60 dinara za kilogram. I paradajz je imao veoma različite cene od grada do grada, odnosno od prodavnice do prodavnice i pijace. Tako je najčešća cena u većini gradova ipak bila 80 dinara, a najskuplji je bio u Užicu − 120 dinara. Šargarepa je koštala oko 50 dinara u nekoliko gradova, a duplo skuplja bila je u Pančevu i Sremskoj Mitrovici. Kilogram krompira prodavao se po najnižoj ceni u Kragujvecu i Leskovcu − 30 dinara, dok je u Šapcu bio duplo skuplji. Kilogram pasulja koštao je najmanje u Zaječaru − 130 dinara, a najviše u Beogradu, Novom Pazaru i Pančevu − 200 dinara. Pasulj bez crnog luka ne može, a onaj stari najjeftiniji je bio u Subotici i Kraljevu − 40 dinara, dok je u Beogradu bio duplo skuplji. Obavezan začin za pasulj svakako je i beli luk, koji je koštao oko 82 dinara u Valjevu i Zrenjaninu, dok je u Užicu i Novom Pazaru bio preskup − 250 dinara. 

Nema dana da meso ne poskupi, a njegova cena u prvoj nedelji juna bila je, recimo za kilogram junećeg s kostima 299, odnosno 300 dinara u Kraljevu i Novom Pazaru, do 449 dinara u Beogradu. Istovremeno, svinjsko meso prodavano je u Kraljevu najčešće za 300 dinara, a u Novom Pazaru za čak 550 dinara. Kilogram teletine po najpovoljnijoj ceni mogli su da kupuju Vranjanci − 365 dinara, dok su ga najskuplje plaćali potrošači u Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici − 689 dinara. Najjeftinije su prodavani pilići, i to u Zaječaru - za 191,50 dinara, dok je ovo meso bilo najskuplje u Užicu − 246 dinara.

("Pregled")

Pogledajte još