Stefanović: Izvesno približavanje stavova

Stefanović je u petak rano ujutro novinarima rekao da je ostalo nekoliko stvari da se reši i da je do izvesnog napretka došlo po pitanju primene dosad postignutih dogovora.

Kako je naveo, reč je o sertifikatima za prelazak administrativne linije između Kosova i centralne Srbije, o čemu je postignut dogovor da se na tim dokumentima ne stavljaju nikakava državna obeležja.

Stefanović je objasnio da je u suštini reč o potvrdama za lična dokumenta.

Šef srpskog pregovaračkog tima podvukao je da problemi i dalje postoje kada je reče o administrativnim prelazima jer "prištinska strana i dalje uporno insistira na državnim simbolima, i to čini i kada su u pitanju predlozi za regionalno predstavljanje prištine".

On je naveo da su predstavnici Prištine čak tražili da se administrativni prelazi "zacementiraju kao državni prelazi".

Stefanović je rekao da je u novoj rundi pregovora s Prištinom delgacija Beograda u Briselu nastupila s više konkretnih predloga, ali da oni, zasad, nisu naišli na prihvatanje druge strane.

Prištinskoj delegaciji, po njegovim rečima, "iz nekoga razloga smeta pozivanje na Rez 1244 (Saveta bezbednosti UN), iako oni (prištinske vlasti) vole da tu rezoluciju pominju samo kada njima odgovara".

Stefanović je zaključio da je beogradski tim spreman na dalji dijalog, ali je napomenuo da ne može reći kada će do toga doći.

Iz diplomatskih izvora u Briselu agencija Beta saznaje da postoji mogućnost da pregovori delegacija Beograda i Prištine budu nastavljeni i tokom predstojećeg vikenda.

U ponedeljak, 5. decembra, Savet ministara inostranih poslova EU treba da donese odluku o tome da li će liderima dvadesetsedmorice predložiti da na samitu 9. decembra odobre kandidaturu Srbije za članstvo u EU.

BRISEL, 2. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još