Boža Ilić

U galeriji Progres u ponedeljak, 16 juna, uz zvuke klavira i korake argentinskog tanga, otvorena je izložba slika Bože Ilića iz privatne kolekcije Ružice Stojiljković, koja je bila njegov prijatelj, ali i strasni kolekcionar. Celokupna zbirka plod je višedecenijskog sakupljanja i druženja sa slikarom. 

- Namera mi je da preko ove izložbe, a prikazujući slike koje se nalaze u našoj kolekciji, podsetim da je pre 15 godina iz života otišao jedan veliki slikar. Ovo je i povod da se fokusira na deo stvaralaštva Bože Ilića - napomenula je na otvaranju Tijana Stojiljković, istoričar umetnosti, koja je i postavila izložbu. 

Stvaralaštvo Bože Ilića oduvek je privlačilo pažnju. Pasionirano je slikao prirodu, aktove, portrete - najčešće svojih zemljaka. Sam je govorio da slika zemlju, život, ljude. "Moj svet, moj nepresušni kontakt sa životom su baš ljudi", govorio je Boža Ilić. U njegovom životu i slikarstvu bilo je mnogo strasti, a to se vidi iz mnogih slika na ovoj izložbi. 

Sve slike u ovoj kolekciji pripadaju drugoj fazi njegovog stvaralaštva, od kraja 1960-ih godina sve do poslednjih meseci pred smrt, leta 1993. Ilić je predstavljao kadrove iz svakodnevnog života modernim kompozicionim rešenjima. Pomoću jake boje uspostavljao je dinaminku, a fokusirao se na ono što mu je u datom trenutku ostavljalo najsnažniji gest. 

"Ova izložba može biti pokušaj da se njegovom celokupnom opusu pristupi ozbiljnije. Treba je shvatiti i kao javnu obavezu nacionalnih i kulturnih ustanova, teoretičara i likovnih kritičara da i ubuduće proučavaju delo Bože Ilića onako kako ono zaslužuje. Neka ovom izložbom bude napravljen jedan mali pomak u cilju stavljanja dela Bože Ilića na svoje mesto", bila je glavna poruka na otvaranju. 

Na izložbi slika Bože Ilića prikazano je oko 70 dela, od kojih su mnoga remek-dela slikarstva 20. veka, rađenih u tehnici ulje na platnu i pastel. Na otvaranju izložbe, među brojnim zvanicama, prisustvovali su i članovi porodice Bože Ilića, Jelena Žigon, akademik Bata Mihajlović, slikari Marken Mosijenko i Dijana Kožović, advokat Sava Anđelković...

Otvorena je do 28. juna 2008. godine i mi vam je od srca - toplo preporučujemo, kao izložbu koja je sama po sebi veliki događaj i ne sme se propustiti, jer predstavlja pravu malo oazu ljubavi kolekcionara za prave vrednosti u slikarstvu. 

Pogledajte još