Postignut dogovor Beograda i Prištine o carinskim prelazima

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Srefanović izjavio je večeras da je na pregovorima u Briselu postignut ogroman napredak, ali da sporazum nije konačan i da zato ujutro dve delegacije treba da se sastanu da bi otklonile nedomice oko putnih dokumenata i carinskih tablica za slobodu putovanja preko administrativnih prelaza.

"Najveći broj prepreka je uklonjen i pronađeno je puno zajedničkih tačaka", rekao je Stefanović posle razgovora.

Pitanje dokumenata i carinskih tablica se ne odnosi direktno na dve strane već na širi međunarodni format, dodao je on.

Prema tumačenjima koja su nezavisno dobijana, Evropska unija bi to trebalo izričito da zajamči.

Savet ministara Evropske unije saopštio je da su večeras delegacije Beograda i Prištine postigle sporazum o zajedničkom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji.

Sa druge srane, šefica kosovske delegacije u razgovorima Beograda i Prištine Edita Tahiri izjavila je večeras da je postignut načelan dogovor o integrisanom upravljanju granicom.

Tahiri je za Radio televiziju Kosova iz Brisela izjavila kako su se obe strane dogovorile u načelu o problemu upravljanja granicom i da dogovor treba da bude potpisan od strane predstavnika dve zemlje iposrednika u razgovorima Roberta Kupera kao garanta.

Tahiri je kazala da će Kuper na osnovu dogovora pripremiti tekst sporazuma.

Prištinski mediji su javili da je saglasnost rezultat ogromnih pritisaka kojima je bio izložen zvanični Beograd od strane zemalja EU, kao preduslov za dobijanje kandidature za članstvo Srbije u EU.

BRISEL, 2. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.