fbpx

Strane banke ne mogu da povuku kapital iz Srbije

Prema domaćim propisima to podrazumeva prethodno izmirivanje svih obaveza prema poveriocima uključujući i štediše.

Vlasnici banaka u principu slobodno raspolažu ostvarenom dobiti koja preostane nakon oporezivanja, bez obzira iz koje zemlje potiču, kažu u NBS.

Kako ističu u centralnoj banci, izuzetno sloboda raspolaganja profitom može da se ograniči kada bi isplata dividendi akcionarima ugrozila sigurnost i stabilnost poslovanja banke ili mogućnost banke da u svakom trenutku odgovori zahtevima poverilaca.

U NBS naglašavaju da domaće banke, uključujući i banke u vlasništvu stranih bankarskih grupa, do sada uglavnom nisu isplaćivale dividende, već su dobit usmeravale u rezerve banke i time jačale svoj kapital i kapacitet za širenje poslovanja.

Navodi se da banke obavljaju svoje redovne poslovne aktivnosti slobodno u skladu sa svojom poslovnom politikom, što znači da samostalno odlučuju o uslovima i načinu pozajmljivanja i plasiranja sredstava kojima raspolažu.

"Kao što novac mogu pribaviti u zemlji ili iz inostranstva, uključujući i njihove matične banke, tako ga mogu plasirati na isti način, kako u zemlji tako i u inostranstvu"
, kažu u NBS.

Ističe se da se vraćanje pozjamljenog novca ne može smatrati "odlaskom kapitala", kako se ponekad tumači u javnosti.

Kako bi se obezbedilo da banka u svakom momentu može ispuniti obaveze prema poveriocima, prvenstveno deponentima, NBS propisuje i kontinuirano nadzire i minimalne pokazatelje solventnosti i likvidnosti.

U NBS navode da sloboda raspolaganja sredstvima svim pravnim licima, pa tako i bankama, u odnosima sa inostranstvom se može ograničiti samo u izuzetnim okolnostima propisanim Zakonom o deviznom poslovanju.

Tim zakonom je, kako se precizra, propisana mogućnost uvođenja takozvanih zaštitnih mera, od kojih se jedna odnosi na ograničenje obavljanja plaćanja i naplata nastalih na osnovu obaveza i
potraživanja u poslovima sa inostranstvom.

"Te zaštitne mere uvode se prema zakonom propisanoj proceduri i samo u slučaju nastupanja ozbiljnih poremećaja u platnom bilansu, koja bi mogla da prouzrokuju ozbiljne poteškoće u sprovođenju monetarne i politike deviznog kursa"
, ističu u NBS.

BEOGRAD, 3. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.