Pšenice dovoljno za domaće potrebe

0

Upravnik odeljenja za strna žita pri Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Srbislav Denčić izjavio je u subotu da je u Srbiji ove godine posejano oko 490.000 hektara pod pšenicom, od čega u Vojvodini 261.000 hektara, što bi trebalo da bude dovoljno za domaće potrebe.

“Ako budemo imali prosečan prinos u poslednjih deset godina od 3,5 tona po hektaru, biće obezbeđeno dovoljno pšenice za Srbiju, jer će biti požnjeveno oko 1,8 miliona tona žitarice”, rekao je Denčić agenciji Beta.

Dodao je da bi u tom slučaju ostalo pšenice i za izvoz, jer svake godine od lanjske setve preostane oko 150.000 tona pšenice.

“Samo u slučaju da nam se ponovi 2003. godina, kada je prosečan prinos bio 2,2 tone po hektaru, to bi iz osnova promenilo stvari. Ali ne treba da bude bojazni da će se tako nešto desiti, jer je prethodni put tako slab prinos zabeležen pre skoro sto godina”
, rekaoje Denčić.

Govoreći o ovogodišnjoj setvi, stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtarstvo je precizirao da je ona bila jako loša, jer je zemljište potpuno suvo zbog nedostatka padavina.

NOVI SAD, 3. decembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.