Hakeri napali sajtove nezavisnih medija u Rusiji

0

Više internet stranica nezavisnih ruskih medija danas su napali hakeri, a rukovodstvio tih medija smatra da je to povezano sa izveštavanjem o toku današnjih parlamentarnih izbora, pre svega zbog objavljivanja kršenja izbornih pravila.

Reč je o sajtovima Eho Moskvi, izdanja Nju tajms, Komersant, Boljšoj gorod, kao i portala Slon, koji su nedostupni.

Napad na sajt bio je izvršen rano jutros i na nevladinu organizaciju “Golos “(koja se bavi monitoringom izbora).

“Savršeno je jasno da je to zbog današnjih izbora. Odgovorni za visoke rezultate vladajuće
Jedinstvene rezultate ne žele da se zna na koji način će doći do visokih procenata”
, izjavio je urednik “Nju tajmsaIlja Barabanov.

Glavni urednik “Boljšova gorodaFilip Dzjadko takođe je povezao napad hakera sa izborima.

“Pažljivo pratimo šta se dešava u zemlji. Svakom čoveku koji pazljivo posmatra je jasno da se vrši beskonačan broj kršenja izbornih pravila. A vlast je toliko dezorijentisana i uplašena da ne zna šta da radi, ruši sajtove koji saopštavaju objektivnu informaciju.”

Glavni urednik uticajnog “Eha MoskveAleksej Venediktov napisao je na svom blogu da sajt tog radija nije u funkciji od jutra, zbog napada.

“Mislim da je pokušaj sprečavanja objavljivanja informacije o izborima, i nastavak kompanije protiv Golos, nevladine organizacije koja se prati monitoringom izbora”
, rekao je Venediktov.

Svi ovi sajtovi imali su kao linkove Golos, odnosno “Kartu kršenja izbornih pravila“, gde su građani mogli da ostavljaju saopštenja o nepravilnostima na teritoriji cele zemlje.

Moskovski sud kaznio je Golos sa 1000. dolara zbog kršenja zakona o medijima u petak, a u noći između petka i subote izvršnoj direktorki te organizacije na aerodromu Šeremetjevo oduzet je kompjuter, uz obrazloženje da u njemu mogu biti programi opasni po bezbednpst Rusije.

Golos je, međutim, nastavio da prenosi saopštenja građana o kršenjima izbornih pravila na Fejsbuku.

“Iza cele akcije mogu da stoje prokremljovske snage“, izjavio je predsednik Instituta za nacionalne strategije Mihail Remizov radiju Komersant.

MOSKVA, 4. decembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.