I - Uputstvo za letovanje Nadlanu

Kad si mlad - imaš vremena, društvo i želju za putovanjem, ali nemaš para. Kad si stariji - imaš novac, višak obaveza, a manjak vremena... Kad imaš s kim, nemaš s čim ili obrnuto. Ali ne mora baš tako. Postoje načini da mladi letuju s malo novca, da otputuju na destinacije o kojima drugi sanjaju, da se dobro zabave, pa i da zarade ili uštede.
Uz kartice za mlađe od 30 godina s kojim imaju popuste, razne studentske programe, pogodnosti, volonterske kampove, egzotična putovanja i nisu tako daleko. Potreban vam je samo avanturistički duh i želja za upoznavanjem novog.

Portal Nadlanu.com će vam u serijalu od narednih nekoliko tekstova pružiti sve korisne informacije za avanturističko letovanje - od toga šta vam sve treba za kartice s kojima imate popust, preko nalaženja jeftinih letova, do toga koji su volonterski kampovi najzanimljviji ovog leta i kakva su iskustva volontera.


Studentske ekskurzije

Za studente su najpopularnije apsolventske eksurzije, gde sa oko 350 evra možete da obiđete deo Španije, Francuske, Italije i Austrije. Postoje turističke agencije specijalizovane baš za studente i njihove potrebe i mogućnosti, ali i mlade, kao što su ZPU, "Rapsody Travel", "Manga Trip" i "Jungle Tribe". Organizovana su putovanja i za Amsterdam, Berlin i Beč. Cene su veojma povoljne, ali se dosta vremena provodi u putu, tj. autobusu, i ne zadržava se dovoljno dugo da bi se zemlja upoznala.

Ture su već unapred utvrđene, pa tako studenti najčešće kažu da su srećni što mogu za neku manju svotu da prođu sve te zemlje. Ipak, ne mogu da osete njihov pravi duh.

ZPU nudi povoljna putovanja u Crnu Goru, Tursku, Bugarsku, Grčku i Egipat, ali i po Srbiji. Ovog leta aktuleno je putovanje na Zlatibor, a termini su, od po 10 dana, od 7. jula do 5. septembra. Pravo konkurisanja imaju svi studenti, bilo da su postdiplomci, samofinansirajući ili aspolventi. Cena punog pansiona je 5.200 dinara. Nakon konkurisanja prave se rang-liste, gde studenti s boljim prosekom imaju prednost nad ostalima.


(old_image)Volontersko druženje s kornjačama

Ako ste željni novih zemalja i neobičnih putovanja, a ne želite da vaš put određuje turistička agencija ili polazak autobusa, onda su tu razni volonterski programi. Jedan od glavnih ciljeva radnog kampa jeste stvaranje kontakata između učesnika iz inostranstva i lokalnog stanovništva, čime se doprinosi boljem razumevanju naroda i kultura. Volonteri su, tako, i učesnici u svakodnevnom životu, a ne samo turisti. Volonter u međunarodnom kampu ili "bekpeker" samo su neki od načina da mladi provedu neobično i nezaboravno leto.

Najpoznatija organizacija koja se bavi volonterskim programima jesu Mladi istraživači Srbije. Opšti uslov da bi neko mogao da bude volonter jeste da ima preko 18 godina i da bar malo govori engleski. Postoji i određen broj tinejdžerskih kampova, za one od 14 do 18 godina. U tom slučaju, potrebna je slaglasnost roditelja.

Kad je u pitanju plaćanje, potrebno je uplatiti članarinu organizaciji, koja iznosi 3.700 dinara, i troškove puta, viziranja i zdravstvenog osiguranja u slučaju da je viza potrebna. Obezbeđeni su džeparac, smeštaj i hrana. Prijavljuje se na njihovom sajtu.

Srednjoškolci i studenti koji se odluče za neki od volonterskih kampova koje nude Mladi istraživači Srbije mogu čuvati gnezda i raditi s kornjačama na plažama noću u Meksiku, terati majmune s polja koristeći vatrometne rakete u Japanu, naučiti marokanske zanatske tehnike izrade grnčarije, naravno, u Maroku, biti deo međunarodne ekipe koja će snimati dokumentarni film o svakodnevnom životu grada u Nemačkoj i još mnogo, mnogo zanimljivih programa koje ćete otkriti sami.

Evo nekih utisaka s letovanja u volonterskom kampu sa sajta www.mis.org.yu :

Ceo kamp je bio sjajno iskustvo, mada moram da priznam da su tri nedelje možda i previše za kamp. Čovek se za tri nedelje toliko veže i navikne na druge ljude, da je teško napustiti sve to.”
Marko Rokvić

Pre nego što podelim svoje iskustvo sa vama, imam jedan mali savet za sve koji nameravaju da nam se pridruže. U kampovima se radi, pa se pre odlaska u kamp pripremite na najgore uslove i tako se nećete vratiti razočarani.”
Tanja Trbić

Većina volontera govori da se dnevno radipo nekoliko sati, a zatim se druže sa ostalima – volonterima i lokalnim stanovništvom. Obilaze znamenitosti, isprobavaju različite stvari kao što su vožnja kajakom, pejntbol, posećivanje pećina, muzeja, izležavanje na plažama...

Međunarodni kampovi postoje i u Srbiji i ima ih 19, pa tako srednjoškolci i studenti mogu da borave u Tršiću, na Grzi (kod Paraćina), na Obedskoj bari, Deliblatskoj peščari, na Staroj planini…

(old_image)Letnji posao i kartice za popust

Još jedna od opcija za mlade jeste da preko agencije, kojoj će uplatiti određenu svotu novca (oko 2.000 dolara ili manje) mogu naći posao u inostranstvu. Najčešća i najpoželjnija zemlja je Amerika. Posle četiri ili pet meseci rada, na primer, na velikom brodu kao ugostitelj, ili u luna-parku, od zarađenog novca deo vraćaju agenciji, a ostalo mogu iskoristiti za putovanja. Često uspeju i da uštede.

Pre nego što se upustite u planiranje puta i kupovinu karata, imajte na umu da imate pravo na kartice s kojima možete ostvariti značajne popuste, pre svega na prevoz, kao što su: "Euro 26", "Balkan Flexipass", ISIC, "Euro<26" i "Easytravelcard".

Primera radi, "Jat Airways" odobrava popust od čak 29 odsto za sve korisnike ISIC kartice, kao i 12 odsto popusta za sve korisnike ITIC kartica. "Montenegro Airlines" za sve korisnike "EURO<26", odobrava 30 odsto popusta na letove do Tivta i Podgorice, kao i 40 odsto na ostalim letovima avionima ove kompanije. Treba znati da postoje i niskobudžetne aviokompanije ("Low Cost"). One svoju prednost nad drugim kompanijama stiču pre svega dobrim planiranjem, kao i niskim cenama letova, s aerodroma koji ne naplaćuju velike takse. Nažalost, zbog raznih zakonskih ograničenja, kao i preskupih aerodromskih taksi, niskobudžetne aviokompanije gotovo da ne saobraćaju s naših aerodroma. Najbliži aerodromi s kojih možete odleteti ka većini evropskih destinacija su oni u Budimpešti, Zagrebu i Ljubljani.


(old_image)Pogodnosti železnice

Ukoliko vam ne smeta da putujete malo duže, a pri tom želite da se super provedete i proputujete što više, onda je železnica pravi izbor za vas! Železnica je jeftina, uvek jeftinija od aviona, a često i od autobusa. Evropski vozovi su česti, udobni čisti i brzi, za razliku od naših..

Postoji više vrsta voznih karata uz pomoć kojih put plaćate manje, a jedna od njih je klasična vozna karta "od, do i nazad". Ova vozna karta pruža vam mogućnost da odete do željene destinacije i vratite se istim putem nazad. Pogodnost je što put možete prekidati u gradovima i mestima kroz koje vaš voz prolazi, a zatim nastavljati ka željenoj destinaciji. Tu su još i "Euro domino" karta, "Balkan Fleksipas" i "Inter Rail".

Pre nego što počnete da kukate kako nemate gde i kako da letujete, kako je sve preskupo i daleko, raspitajte se kakve su vam mogućnosti, ponude i prava... Uz pažljivo izabranu destinaciju, posao, agenciju, to putovanje može vam biti najlepše i najkorisnije u životu.


Nada Veljković


Pogledajte još