Izbori u Hrvatskoj protiču mirno

GONG je, međutim, naveo da su od svojih posmatrača i građana primili dojave o problemima u vezi s ostvarivanjem prava glasa nacionalnih manjina, kao i na kršenje izborne tišine i neuređena biračka mesta.

Uz to je zabeležen i jedan slučaj nemogućnosti ostvarivanja biračkog prava u inostranstvu gde oko 411.000 hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj bira ukupno tri od 151 poslanika u Saboru.

Nevladina organizacija navodi da se prilikom glasanja pripadnika nacionalnih manjina pojavljuju problemi, od uveravanja da mogu da glasaju samo za opštu listu preko "stvaranja neugodnosti pri njihovom
prozivanju"
od strane biračkih odbora do nedostatka glasačkih listića.

Tako je GONG kao primer naveo da je na jednom biračkom mestu u Novoj Gradiški birački odbor dobio samo jedan listić za određenu nacionalnu manjinu, a taj je potreban kako bi se nalepio na glasačku kutiju.

Listići za manjine nedostajali su i u Slavonskom Brodu, ali je "pokrenut proces" njihove nabavke, navodi ta nevladina organizacija. poslanika. Od toga srpska nacionalna manjina kao najbrojnija bira tri poslanika.

Manjine, međutim, mogu da izaberu hoće li da glasaju u 12. Izbornoj jedinici ili po mestu prebivališta u nekoj od deset preostalih jedinica za opšte liste.

ZAGREB, 4. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još