Đelić: Nema mesta za optimizam

"Nema mesta za preterani optimizam. Danas smo nešto bliži statusu kandidata nego u petak, ali je očigledno da će se politika pritisaka nastaviti. Uočljivo je da se u zaključcima usvojenim noćas oko pola dva ujutro namerava tražiti još od Srbije", rekao je Đelić Radioteleviziji Srbije (RTS).

On je naveo da nije novost što je odluka o dobijanju statusa kandidata pomerena za petak, jer jedino šefovi vlada i država imaju prava da odluče o tome, ali da je novo da su se juče "sedam sati 24 zemlje borile za Srbiju i tri zemlje bile istrajne u određenim zahtevima".

Potpredsednik Vlade Srbije, međutim, nije naveo o koje tri zemlje je reč.

"Zemlje čiji su vojnici ranjeni (na severu Kosova) zauzele su izuzetno tvrd stav prema Srbiji i očekuju korak više. Odlučeno je da jedan broj uslova koji je postojao sa početka pregovora za EU budu premešten i na dobijanje statusa kandidata", dodao je Đelić.

On je istakao da Srbija nije blizu statusa kandidata i da treba "očekivati dalju politiku pritisaka u danima koji dolaze".

"U pitanju je regionalna saradnja, ali ne i po cenu naše državne politike o Kosovu i Metohiji. To je jasno našim evropskim partnerima",
rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, dodatni uslovi za Srbiju su dogovor oko regionalnog predstavljanja zvaničnika sa Kosova, a ima "pokušaja i da se iz toga izbaci Rezolucija 1244" Saveta bezbednosti UN, kao i da se očekuje nastavak uklanjanja barikada.

"Što se tiče barikada, one su u datom momentu bile izraz negodovanja građana, a danas su rizik i treba da budu uklonjene"
, istakao je Đelić.

On je istakao da je Srbija ispunila i primenjuje sve što je napisano 12. oktobra u izveštaju Evropske komisije.

Upitan postoji li mogućnost prelaznog rešenja, odnosno da li će odluka u petak biti nedvosmislena, Đelić je kazao da ne želi da spekuliše i da treba sačekati i videti.

"Mislim da je svima jasno da je Srbija zaslužila status kandidata. Da li će nama biti postavljeni uslovi koji nisu postavljeni nijednoj drugoj zemlji, to je drugo pitanje. Mi na te uslove jednostavno nismo spremni", rekao je potpredsednik srpske vlade.

On je još rekao i da će sutra u Lukemburgu potpisati ugovor o donaciji od tri miliona evra za izgradnju Koridora 10 za nadzor, kao i da će biti usvojen veliki paket od 141 miliona evra bespovratnih sredstava EU za podršku inovativnim i mladim, malim i srednjim preduzećima.

Đelić je podsetio da je juče potpisana donacija od devet miliona evra za inovativne kompanije iz Srbije.

BEOGRAD, 6. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.