Gazela bez teretnjaka u oktobru

Na ratifikaciju čekaju četiri kredita, ukupne vrednosti 251 milion evra, ali se intenzivno, mada neformalno, pregovara oko novih kreditnih linija.

- Obilaznica oko Beograda je prioritet Javnog preduzeća Putevi Srbije, pa su radovi u punom zamahu u sektoru IV (Ostružnica - Orlovača) - kaže Slavoljub Tubić, pomoćnik generalnog direktora JPPS. - Kako trenutno teku radovi, sasvim je sigurno da će posle 15. oktobra dobar deo teretnog saobraćaja biti izmešten sa Gazele, jer će biti pušten u saobraćaj pun profil autoputa, koji će spojiti Ostružnicu s Ibarskom magistralom, odnosno dobar deo, pre svega teretnog saobraćaja, koji dolazi sa severa i zapada (E−75 i E−70) neće "tutnjati" kroz Beograd. Generalni izvođač radova je Jugoslavija put, dok su neposredni izvođači radova Planum, koji je angažovan na izgradnji tunela i kolovoza, Mostogradnja na mostovima i Ratko Mitrović na doprojektovanom kraku, kao privremenom rešenju, koji će povezati obilaznicu i Ibarsku magistralu. Naime, na Orlovači će biti izgrađena velika petlja, koja će punu funkciju imati tek kad obilaznica bude izgrađena do Bubanj potoka, a to neće biti pre 2010. godine. Drugim rečima, privremeno rešenje će potrajati do izgradnje petlje. 

Sektor IV, dugačak 7,7 kilometara, ima veliki broj složenih objekata: pet mostova i dva tunela. Svi mostovi su pred završetkom, dok je s tunelima situacija malo drugačija. 

- Pošto su stupile na snagu nove regulative za funkcionisanje tunela, bilo je neophodno uraditi posebne projekte za ventilaciju, svetlo, signalizaciju, protivpožarnu opremu - kaže Tubić. - Taj deo posla poveren je Institutu za puteve, a JPPS paralelno radi tehničku kontrolu, zbog nabavke opreme, koja traje dva-tri meseca. Zbog svega toga, može se desiti da taj deo posla (bezbedna vožnja u tumelima) neće biti kompletiran do 15. oktobra, ali će svi ostali građevinski radovi biti okončani. Inače, na gotovo tri kilometra kolovozne konstrukcije postavljena su dva sloja cementne stabilizacije, što znači da nedostaje samo završni asfaltni habajući sloj. U narednim nedeljama sukcesivno će se ugrađivati cementna stabilizacija na preostalih 4,7 kilometara punog profila autoputa. 

Javno preduzeće Putevi Srbije nastavilo je i realizaciju ostalih projekata na kojima je angažovano, ali je zbog smanjenog priliva sredstava intenzitet na gradilištima znatno oslabljen. To se pre svega odnosi na sektore I i II (Dobanovci - Ostružnica), odnosno, sektor V (tunel Straževica, na obilaznici oko Beograda, na rehabilitaciji Gazele i autoputa E−70 kroz Beograd (Surčin - Bubanj potok), odnosno kružnom putu (Rakovica - Leštane). Svi pomenuti projekti finansiraju se kreditima koji nisu ratifikovani u Skupštini Srbije, a radi se o ukupno 251 milionu evra. 

- Putevi Srbije sve ranije projekte, započete pre dve-tri godine, drže pod punom kontrolom. Pored navedenih, to su i obilaznica oko Novog Sada, ali i most preko Dunava kod Beške - kaže Tubić. - Baš smo pre neki dan i konstatovali, i upozorili Alpinu, kao generalnog izvođača radova, da se mora ubrzati izrada projekta mosta, jer se na tom delu već kasni nekoliko meseci, što ugrožava ukupno vreme predviđeno za izgradnju novog, ali i rekonstrukciju postojećeg mosta, koje je tri godine. Međutim, intenzivno se krenulo s izradom šipova za stubove mosta na levoj obali Dunava. Uz to, privode se kraju radovi na još jednom mostu − preko Drine u Sremskoj Rači, što je najkraća veza između Srbije i Republike Srpske. Ipak, najveći i najintenzivniji angažman JP Putevi Srbije imaju na obezbeđivanju novih kredita i kreditnih linija za završetak preostalih saobraćajnica u Koridoru 10, odnosno na kraku C (Niš - Dimitrovgrad), odnosno na deonici od Leskovca do granice s Makedonijom, na glavnom pravcu E−75, koja je obuhvaćena Helenik planom. Takođe smo pronašli kreditore za završetak radova u sektorima V i VI (Orlovača - Bubanj potok), na obilaznici oko Beograda. Istini za volju, pregovori su intenzivni, ali neformalni, jer čekamo da se konstituiše vlada, odnosno da parlament počne s normalnim radom.

("Pregled")

Pogledajte još