Meron:Presuda Karadžiću očekuje se 2014.

Podnoseći redovan šestomesečni izveštaj o radu Tribunala, sudija Meron je pred Savetom u Njujorku rekao i da ne očekuje da će žalbeni postupak u procesu lideru radikala Vojislavu Šešelju biti okončan pravosnažnom presudom do kraja 2014.

Završne reči u prvostepenom procesu Šešelju, optuženom za zločina nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, zakazane su za 5. mart iduće godine, a pretresno veće će potom doneti nepravosnažnu presudu.

Meron je rekao i da se ne može predvideti kada će biti završeni procesi poslednjoj dvojici uhapšenih optuženika, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

Po Meronovim rečima, očekuje se da će iduće godine Tribunal izreći jednu pravosnažnu presudu, posle okončanja žalbenog postupka.

Izricanje pet pravosnažnih presuda planirano je za 2013. godinu. Tada će biti okončani procesi, između ostalih, Nikoli Šainoviću i četvorici vojnih i policijskih generala Srbije osuđenih za zločine na Kosovu, kao i šestorici oficira Vojske Republike Srpske koji su osuđeni za genocid i zločine protiv čovečnosti u Srebrenici.

Predsednik Tribunala procenio je da žalbeni postupci u postupcima protiv Vojislava Šešelja, Zdravka Tolimira i lidera bosanskih Hrvata na čelu s Jadrankom Prlićem neće biti završeni do decembra 2014.

To znači da će te žalbene postupke, po zatvaranju Tribunala, dovršiti takozvani "rezidualni mehanizam".

HAG, 7. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još