Rasmusen: Rusija nije u opasnosti od antiraketnog štita

"To bi zaista bila velika finansijska greška, da se ozbiljno ulaže kako bi se zaštitilo od neprijatelja koji ne postoji", rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen uoči sastanka učetvrtak u Briselu ministara spoljnih poslova 28 članica NATO-a i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Šef ruskog generalštaba Nikolaj Makarov izjavio je da odluka o formiranju antiraktenog štita koju je NATO doneo na samitu u novembru 2010. godine još izaziva sumnju i nepoverenje Moskve.

On je kazao da je zbog tog projekta, koji Moskva vidi kao pretnju za svoju bezbednost, Rusija krajem novembra aktivirala sistem za antiraketno uzbunjivanje u Kalinjingradu, enklavi na zapadu zemlje.

Lavrov je rekao da NATO "kategorično" odbija da Moskvi da pismene garancije da antiraketni štit ne predstavlja nikakvu opasnost zaRusiju.

Rasmusen je rekao da se nada da će sastanak u četvrtak pomoći da se reše svi nesporazumi i da će biti otvoren put postizanju dogovora s Rusijom na samitu NATO-a koji treba da se održi u Čikagu u maju 2012. godine.

BRISEL, 7. decembra 2011. (Beta-AFP)

Pogledajte još