Britanija sigurni gubitnik samita EU

0

Bez obzira šta će se desiti na dvodnevnom samitu Evropske unije u četvrtak i petak u Briselu, na kojem će se raspravljati o budućnosti Unije i merama za spas evra, Velika Britanja će biti gubitnik, ocenjuje Njujork tajms.

NJUJORK/BEOGRAD, 8. decembra 2011. (Beta) – U britanskoj vladi se sve više uviđa da će “ako padne evro, Britanija pasti sa svima ostalima”, ali i da će se “ako Evropa uspe da se sabere pravljenjem čvršće unije 17 zemalja koje koriste evro, Britanija suočiti s još većom marginalizacijom u odlučivanju nakontinentu”.

London je posebno zabrinut za britansku finansijsku industriju za koju se smatra da je mogu ugroziti novi evropski propisi, navodi se utekstu na sajtu Njujork tajms.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da želi da svaku promenu osnovnog sporazuma EU odobri cela Unija, tako da Velika Britanija teoretski može uložiti veto, ali su Francuska i Nemačka takodje poručile da će napraviti promene u radu samo evrozone, ako to bude jedini način odbrane zajedničke valute.

Njujork tajms ocenjuje da je vlada Dejvida Kamerona osudjena na to daigra ulogu nemoćnog posmatrača, “razapeta izmedju antievropskih snaga i poteza evropskih lidera ka većoj fiskalnoj integraciji nakontinentu – sa ili bez Britanije”.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.