Stres i multipla skleroza

Holandski neurolozi iz Medicinskog centra "Erazmo" u Roterdamu otkrili su da stres udvostručuje rizik pojačavanja simptoma različitih oboljenja auto-imunog sistema.

"Saznanje da su stresni događaji povezani sa oboljenjem pruža dodatnu informaciju prilično ograničenim saznanjima koja pacijenti i oni koji o njima vode računa imaju o ovoj nepredvidivoj bolesti" - izjavio je neurolog profesor dr Rožije Hincen.

Multipla skleroza je hronično, progresivno oboljenje koje se javlja kad ćelije imuno sistema napadnu i unište mijelinsku oplatu koja štiti nervne ćelije mozga i kičmene moždine. Bolest pogađa svake godine oko milion ljudi na našoj planeti.

Ustanovljeno je da bolest dva puta češće napada žene nego muškarce. Bolest je, inače, teško dijagnosticirati jer se simptomi kao što su zujanje u ušima, vrtoglavica, gubitak ravnoteže i zbrkan, nejasan govor javljaju u neredovnim vremenskim intervalima.

Bolest najčešće napada osobe koje žive u hladnijoj klimi i veoma je retka u Africi i Aziji. Uzroci su nepoznati i do sada nije pronađen lek.

Hincen i njegov tim, koji su razgovarali sa 73 osobe obolele od multiple skleroze, izjavili su da je bio dovoljan jedan stresni događaja u periodu od četiri sedmice da bi se udvostručio rizik pojačavanja simptoma u narednoj sedmici. 

ROTERDAM, LONDON, 25. jun 2008. (FoNet)

Pogledajte još