Tinejdžerka našla čestice-borce protiv raka!

Genijalna sedamnaestogodišnjakinja Anđela Žang je za svoju nano česticu dobila prvu nagradu i 100 hiljada dolara u takmičenju kompanije "Siemens", piše "Blic".

Rad mlade Anđele naziva se "Dizajn navođenog fototermalnog kontrolisanog multifunkcionalnog nanosistema za tretman matičnih ćelija raka", koji dokazuje da je ona uspela da proizvede nano česticu koja se može isporučiti direkno na tumor uz pomoć leka salnomicin. Na taj način, nano čestica stiže na mesto gde se nalaze matične ćelije raka i ubija ih.

Ipak, piše "Blic", Anđela je otišla korak dalje i u ove nano čestice ubacila zlatne i gvožđane elemente koje omogućavaju lakši i neinvazivni pregled tumora uz pomoć CT skenera i fotoakustike.

Anđela kaže da se na ovaj projekat odlučila kada je videla kolika je stopa smrtnosti kod bolesnika koji primaju razne tretmane od raka. Matične ćelije raka su otporne na mnoge različite forme lečenje, pa je ona tako odlučila da se fokusirana na rešavanje ovog problema za šta joj je bilo potrebno preko 1.000 sati rada tokom 2009. godine.

Pogledajte još