Nezaposlenost najveći problem u Srbiji

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović rekla je na forumu "Argumenti" u pres klubu Tanjuga da je nezaposlenost jedan od najvećih ekonomskih i društvenih problema u Srbiji koja, kako je ocenila, "plaća danak" nezavršenom procesu tranzicije i zaustavljanju tog procesa zbog ekonomske krize.

Ona je među sistemskim merama navela reformu obrazovnog sistema, odnosno stvaranje kadrova prema potrebama tržišta, borbu protiv sive ekonomije i direktnu podršku države novim investicijama. Kalanovićje istakla da se jedna trećina poslodavaca izjasnila da ne može da nađe adekvatnu radnu snagu.

Pomoćnica ministra rada i socijalne politike Radmila Bukumirić Katić ocenila je da su obrazovne reforme neminovne ali spore i da zaposleni u Srbiji poslednjih 15 godina i više nisu imali prilike da se usavršavaju i obučavaju.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić upitala je predstavnike vlasti zbog čega sistemska rešenja u cilju povećanja zaposlenosti 11 godina nisu ostvarena i šta je sa rezultatima socijalnog sporazuma i dijaloga.

Kao poražavajuće podatke ona je navela da su među nezaposlenima više od polovine osobe sa višom školom i fakultetom, kao i taj da 17 odsto poslodavaca uredno isplaćuje zarade.

BEOGRAD, 12. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još