II - Uputstvo za letovanje - kartice

Nadlanu.com vam predstavlja sve kartice s kojima imate značajne popuste, kao I jeftinije letove. Ovaj tekst možete odštampati, poslati prijateljima, držati kod sebe, I kad zatreba, upotrebiti. Iskoristite svoje pravo, putujte jeftinije!

Pre nego što se upustite u planiranje puta i kupovinu karata, pogledajte koja vam jeftinija opcija najviše odgovara:

Euro 26 - pravo na karticu imaju svi mladi ispod 29 godina

Potrebna dokumenta
: 1 fotografija veličine za ličnu kartu; lični dokument sa slikom (lična karta, pasoš, đačka knjižica za maloletne) samo na uvid; 900 dinara članarine koja važi 365 dana od datuma učlanjenja, pod uslovom da korisnik u tom periodu ne puni 30 godina (u tom slučaju se kartica izdaje do 30. rođendana uz nepromenjenu članarinu).

ISIC - jedinstveni dokument koji svedoči da je vlasnik kartice student ili učenik u jednoj od 110 zemalja sveta u kojima kartica važi. Cilj ISIC-a je da svojim korisnicima obezbedi što veći broj popusta na širok spektar proizvoda i usluga kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Na taj način podstiče se mobilnost studenata i olakšava njihov boravak u inostranstvu. Najveći broj, od preko 35.000 popusta odnosi se na usluge hotelskog smeštaja, prevoz, ustanove kulture i restorane.

ISIC međunarodnu studentsku i učeničku karticu mogu dobiti jedino aktivni studenti i učenici stariji od 12 godina. To znači da u trenutku izdavanja kartice imaju regulisan status (upisanu ili obnovljenu godinu) na nekom od univerziteta ili škola širom SRJ. Kao dokaz može poslužiti fotokopija INDEX-a (prva strana i strane sa overenim semestrima) ili kopija svedočasnstva i đačke knjižice.

Pored toga za izradu kartice je potrebna i jedna fotografija dimenzija 3x3,5 cm. Cena kartice iznosi 325 dinara. ISIC se može izvaditi jedino u Savezu studenata Beograda, Balkanska 4/3, tel/faks: 011/686-566 i 011/686-934 svakog radnog dana od 10.00 do 15.00 časova.

ITIC namenjene profesorima.

Za dobijanje ITIC kartice je neophodno: fotokopija radne knjiżice koja potvrduje minimum 1 godinu radnog staża u struci; potvrdu iz škole/fakulteta da je osoba u stalnom radnom odnosu (minimum 18-časovna radna nedelja); 1 fotografija veličine za ličnu kartu; 400 dinara godišnje članarine.

IYTC
namenjene mladima do napunjene 26. godine života.

(old_image)Za dobijanje IYTC kartice je neophodno: lični dokument na uvid ; 1 fotografija veličine za ličnu kartu ;400 dinara godišnje članarine.

ETC je balkanska studentska identifikaciona kartica koja studentima koji je poseduju, bez obzira da li su studenti državnih ili privatnih fakulteta i viših škola, obezbeđuje mrežu popusta, od kojih su najbitniji popusti u autobuskom, železničkom i avio-prevozu i mobilnoj telefoniji. Kartice se mogu koristiti i za ostvarivanje popusta u školama stranih jezika, ustanovama kulture, taksiju...

ETC kartica ima svoj rok važnosti koji prati školsku godinu, tačnije, ako je pribavite početkom školske godine, važnost kartice iznosi 15 meseci.

Prilikom vađenja kartice student prilaže jednu fotografiju, fotokopiju indeksa (strana s poslednjim overenim semestrom i naslovna strana) i plaća godišnju članarinu. Karticu mogu izvaditi studenti koji studiraju u Srbiji, ali i strani studenti koji dolaze u Srbiju. (Easytravelcard Lomina 5, www.etc.org.yu )

JAT Airways odobrava popust od 29% za sve korisnike ISIC kartice, kao i 12% popusta za sve korisnike ITIC kartica. Karte sa popustom mogu se kupiti u bilo kojoj poslovnici JAT Airwaysa, kao i u agencijama koje prodaju karte ove avio-kompanije.

Montenegro Airlines za sve korisnike EURO 26, odobrava 30% popusta na letove do Tivta i Podgorice, kao i 40% na ostalim letovima koji se odvijaju avionima ove kompanije. Avio-karte s popustom mogu se kupiti isključivo u poslovnicama Montenegro Airlinesa.

Nisko budžetne avio-kompanije (Low Cost)

Nisko budžetne avio-kompanije svoju prednost nad drugim kompanijam stiču, pre svega, dobrim planiranjem a takođe i niskim cenama letova, sa aerodroma koji ne naplaćuju velike takse. Razlike između niskobudzetnih i ostalih kompanija u pogledu bezbednosti ne postoje.

Nažalost, zbog raznih zakonskih ograničenja kao i preskupih aerodromskih taksa nisko budžetne avio-kompanije gotovo da ne saobraćaju s naših aerodroma. Najbliži aerodromi s kojih možete odleteti ka većini evropskih destinacija su aerodromi u Budimpešti, Zagrebu i Ljubljani.

(old_image)Cene avio-karata nisko budžetnih avio-kompanija dosta su niže nego obično i nekada mogu iznositi svega par evra. Naravno na taj iznos treba dodati iznos aerodromske takse koji je takođe dosta niži u odnosu na ostale avio-kompanije. Karte su najjeftinije ukoliko se kupe dva ili tri meseca pre leta, a što se više bliži dan puta, cene su sve veće. Karte ovih kompanija kupuju se isključivo preko interneta, on-line kupovinom, kreditinim karticama.

Kako biste kupili ovu kartu potrebno je da imate neku od kreditnih karica (imajte na umu da viza elektron ili slične debitne kartice nisu odgovarajuće za kupovinu preko interneta). Kada platita, na vaš nalog s kojim ste se prethodno prijavili dobićete mejl sa brojem karte. Potrebno je da taj mejl odštampate i stignete na aerodrom par sati pre poletanja (najmanje dva sata ranije, mada zavisi od preporuke kompanije). Kada ste stigli na aerodrom, potražite šalter kompanije čiju ste kartu kupili i pokazite im odštampani mejl. Na osnovu broja koji se nalazi u tom mejlu vi ćete dobiti kartu i ukrcati se na let, savetuje Bogdan Đakonović (studentskisvet.com).

Evo par linkova koji vam mogu pomoći ukoliko putujete po Evropi: www.easyjet.com/; wizzair.com/; Germanwings. a možete koristiti i pomoć pretraživača Cheap Flights

Za putovanja po Americi: www.kayak.com; www.travelocity.com; www.orbitz.com .

Železnica

Ukoliko vam ne smeta da putujete malo duže a pritom želite da se super provedete i proputujete što više, onda je železnica pravi izbor za vas!

Železnica je jeftina, uvek jeftinija od aviona, a često i od autobusa. Evropski vozovi su česti, udobni čisti i brzi, za razliku od naših. Neki vozovi idu brzinom od 250 (ICE), 300 (Thalys) a neki čak i preko 500km na sat (TGV). Kupovinom vozne karte imate mogućnost da proputujete mnogo više nego kupovinom autobuske ili avionske karte.

Postoji više vrsta voznih karata:

Klasična vozna karta "od, do i nazad" daje mogućnost da odete do željene destinacije i vratite se istim putem nazad. Pogodnost je što put možete prekidati u gradovima i mestima kroz koje vaš voz prolazi a zatim nastavljati ka željenoj destinaciji.

Euro domino karta važi za jednu evropsku zemlju, potpisnicu ovog železničkog sporazuma. Omogućava da se u periodu od mesec dana vozite vozovima po zemlji za koju ste kupili euro domino, u kolima druge klase. Karta važi mesec dana, a možete putovati četiri dana, uz mogućnost da dokupite dodatne dane.

(old_image)Kupovinom ove karte stičete uslov za dobijanje 50 odsto popusta do granice ove zemlje. Npr. ako ste kupili euro domino kartu za Holandiju, voznu kartu od Beograda do Emeriha dobićete sa popustom od 50 posto. Cene ovih karata različite su i kreću se od 35 do 100 evra, a dodatni dan putovanja košta oko 10 evra.

Balkan Fleksipas omogućava da se četiri dana u periodu važenja od jednog meseca vozite vozovima po balkanu, u kolima druge klase, odnosno železnicama potpisnicima Balkan Fleksipas sporazuma - Bugarska, Rumunija, Grčka, Turska, Makedonija, Crna Gora i Srbija. Cena karte je oko 50 evra za mlađe od 26, dok stariji od 26 plaćaju oko 75 evra .

Inter Rail omogućava da se vozite evropskim železnicama. Postoje tri vrste InterRail karata:

1. InterRail za jednu zonu. Karta važi 15 dana i omogućava vam neograničeni broj vožnji u drugoj klasi u zoni za koju ste kupili kartu.

2. InterRail za dve zone. Karta važi 20 dana i omogućava vam neograničeni broj vožnji u drugoj klasi u zonama za koju ste kupili kartu.

3. Globalna InterRail karta važi mesec dana i omogućava vam neograničeni broj vožnji svim evropskim vozovima, izuzev vozova u vašoj zemlji, tj. zemlji gde ste kupili kartu.

Izaberite destinaciju, prevozno sredstvo, društvo, odgovarajuću karticu, I - putujte!

Lep provod!

Nada Veljković

Pogledajte još