Bonton u restoranu

1. U restoran ulazite i izlazite iz njega bez pozdravljanja, osim kada vas na ulazu pozdravi konobar ili osoblje. Muškarac bira sto, ali u dogovoru sa ženom.

2. Muškarac neće sesti za sto, dok se žena udobno ne smesti. Konobara poziva isključivo muškarac. Nakon konsultacije sa ženom, muškarac naručuje piće i hranu. Ukoliko konobar to nije uradio , muškarac treba ženi da sipa piće.

3. Žene u restoranu ne bi trebale da popravljaju šminku, kao ni frizuru. Ukoliko ipak morate to da uradite, prošetajte do toaleta.

4. Dama odlazi do toaleta u pratnji muškarca. Ako vam je ovo i previše formalno, ustanite kada ona ustaje i prdržite joj stolicu.

5. Ako vam se desi neke nezgoda: padne pribor na pod ili prolijete piće, konobar je dužan da pribor zameni ili donese novi stoljnjak.Ne trebate se izvinjavati niti lično intervenisati, nego ljubaznost konobara nagradite kasnije bakšišom.

6. Kada su muškarac i žena u restoranu, muškarac bi trebao da plati, a ako žena želi da učestvuje u plaćanju računa može mu kasnije ponuditi novac za svoj deo, mada nije nepristojno ni da žena plati.

7. U većim društvima svi bi trebalo ravnomerno da dele trošak za hranu I piće, ali ako si ti pozvao nekog, nikako ne bi trebalo da dozvoliš da ta osoba plati svoj deo.

8. Ako vam konobar donese pogrešno jelo, odbijete odlučno ali ljubazno, bez povisivanja tona i pravljenja scena.

9. Sve eventualne probleme trebalo bi da rešavate sa menadžerom restorana a ne sa konobarom.

10. Svaki restoran ima svoj dress code, pa ako vas negde ne puste jer niste obučeni po njihovim pravilima ne insistirajte, nego potražite neko drugo mesto.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.