Republika Srpska neće film Anđeline Džoli

Predsednik Udruženja logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je za medije da će s kolegama iz ostalih udruženja učiniti sve da se u tom entitetu zabrani prikazivanje filma "U zemlji krvi i meda" Anđeline Džoli, piše "tportal.hr".

Kako se navodi, Dukić je ogorčen činjenicom da je Srbima dodeljena uloga glavnih negativaca, te smatra da je film holivudske dive zapravo omaž stradanju Bošnjaka.

S druge strane, predsednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih branitelja i nestalih osoba Republike Srpske Nedeljko Mitrović ocenio je da ovaj film treba prikazati u Banja Luci kako bi tamošnja javnost mogla dati svoj sud o tome projektu.

POGLEDAJTE: Inserti iz filma "U zemlji krvi i meda"

Rajko Vasić, izvršni sekretar vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, saopštio je da film "U zemlji krvi i meda" ne treba zabraniti, tvrdeći da je Republika Srpska prerasla "balkanski necivilizovani primitivizam", za razliku od Sarajeva u kojemu je deo organizacija zabranilo snimanje ovog filma. Vasić, takođe dodaje, a prenosi "tportal.hr", da je činjenica da je film naišao na nepodeljenu podršku bošnjačkih udruženja govori o tome da je Anđelina režirala delo koje krivotvori i činjenice i karakter rata u BiH.

Inače, film je prikazan u Sarajevu za predstavnike 11 bošnjačkih ratnih organizacija koji su pozitivno reagovali na poruke Anđelininog autorskog dela.

Da li se radi "samo" o ljubavnoj priči u vihoru rata ili je Anđelina Džoli ipak na neobjektivan način "dotakla" neke bolne tačke ovog regiona - prosudićemo tek kada pogledamo film. U svakom slučaju, rediteljka je izjavila da je izuzetno zanima mišljenje srpske strane o čemu više pročitajte OVDE.

Pogledajte još