Invazija varvara

Festival savremenog kanadskog filma, održan u bioskopu "Reks" na Dorćolu, zatvoren je projekcijom "Invazije varvara" (Les invasions Barbares). Prvi put organizovan u Beogradu, zahvaljujući saradnji asocijacije Artlink i kanadske ambasade u Beogradu, Festival je predstavio najreprezentativnije igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove iz kanadske produkcije nultih godina. U fokusu su bili multikulturalizam, promovisanje raznolikosti i aktuelne teme, a u rashlađenom prostoru bioskopa "Reks" dovoljno zainteresovane publike.

"Invazija varvara", za koji scenario i režiju potpisuje Denis Arkand, topla je povest sa setnom notom i plemenitom porukom. Potpuno lična priča sa diskretnom i jakom paralelom - nekadašnje vreme i današnjica - početak 21. veka. Moderni varvari su i teroristi, i narkomanija, i neizlečive bolesti, ali i otuđenje, sebičnost i samoživost. Remi, zaljubljenik u život i žene, smešten je u bolnicu, dijagnoza je rak, a oko bolesničke postelje okupljaju se bivša žena, par prijatelja homoseksualaca i dve bivše ljubavnice. 

Remijev sin, koji se čitav život mimoilazi u komunikaciji s ocem, dolazi iz Londona u Montreal i pomaže mu u poslednjim danima, koristeći sva moguća sredstva - od potplaćivanja ljudi iz sindikata da okreče sobu u bolnici do nabavljanja heroina koji olakšava bolove. Pred kraj očevog života, sin uspeva da ga razume, dođe do njega i ostvari bliskost, a njegove akcije u filmu su kritika korumpiranog, birokratizovanog i neefikasnog društva. 

Film s osnovnom dramskom linijom ima važnu notu komedije, koja ga održava u realnom ključu i udaljava od svake patetike. Remi, profesor istorije, čak i u bolnici pokušava da razume i objasni svet u kom živi. Drži predavanja bolničarki, a iz njegovog lika isijavaju i gorčina i strast prema životu. Tu su i dokumentarni delovi, funkcionalno utkani u film - sekvence koje su ilustracija današnjeg sveta (11. septembar, Njujork) i Remijeve emotivne istorije (snimci slavnih filmskih lepotica u koje je bio zaljubljen). Ljubav prema životu tu je do samog kraja, a ekipa oko Remija puna je vedrine u koju su upakovane i sredovečne greške, promašaji i zablude.

Pomažući ocu pred kraj života, škrt na pokazivanju emocija i negde emotivno oštećen razvodom roditelja i stalnim očevim odsustvom, sin dolazi do katarzične tačke razumevanja, prihvatanja i opraštanja.

Nekadašnje vrednosti, neprolazne vrednosti, sunovrat i šanse… Od 2003, kada je snimljena, "Invazija varvara" nije izgubila snagu opomene iz naslova. Ni snagu plemenitosti kojom je protkan. Iste godine nagrađena je Oskarom za najbolji strani film, a glavne uloge tumače Dejvid Helet, Kejt Helet i Pol Mekgilon.

Jelena Jovanović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.