Zahuhtavanje pred feštu posvećenu ribi

APATIN - Takmičenjem najboljih kuvara ribljih paprikaša iz Sonte počele su kvalifikacije za finale velikog "Zlatnog kotlića", koje će biti održano 5. jula u banji Junaković, a u okviru 45. Apatinskih ribarskih večeri, koje će trajati od 2. do 7. jula.

Među 24 kuvara ribljeg paprikaša u Sonti najviše bodova, odnosno 102, odneo je Ivan Blašković, Sonćanin na radu u Nemačkoj. Drugi i treći bili su sin i otac Slobodan i Miloš Bjelić. Najbolji fiš majstori dobili su kotliće i diplome, a najmlađi takmičar, 14-godišnji Stevan Brkin, pokazao je zavidno kulinarsko umeće.

Porodica Bijelić bila je posebno zadovoljna, jer su dva kotlića stigla u isto domaćinstvo. 

- Sin me je nadmašio, ali važno je da se tajne fiša prenose s koleno na koleno i ostaju trajno u porodici - rekao je Miloš Bijelić.

Pretkvalifikacije su održane i u drugim mestima opštine. Ispred Vatrogasnog doma, 25. juna, takmičili su se kuvari fiša iz Svilojeva. U Prigrevici su takmičari odmerili svoje kulinarske veštine u petak, 27. juna, ispred zgrade penzionera, a u Kupusincima kotliće su okretali i vatru ložili na čardi "Smuđ" kod starog Dunavca. 

Prvaci pretkvalifikacionih takmičenja automatski se plasiraju na finale "Zlatnog kotlića", koje se ove godine po prvi put održava u banji Junaković. 

Slobodan V. Petrović

Pogledajte još