Mas: Nismo tražili priznanje nezavisnosti Kosova

"Priznanje Kosova nikada nismo niti očekivali, niti smo ga od zvaničnog Beograda tražili, ali se od Srbije očekuje da normalizuje odnose sa Kosovom. Dakle, ne radi se ni o kakvim novim zahtevima koji se postavljaju Beogradu, već se samo insistira na tome da se dogovoreno sprovede u delo", rekao je Mas za današnji novosadski "Dnevnik".

Ambasador je, kao primer normalizacije odnosa bez međusobnog priznavanja nezavisnosti, naveo bivše Zapadnu i Istočnu Nemačku koje su našle način kako da normalizuju odnose i žive jedni pored
drugih i jedni s drugima.

Prema njegovim rečima, odluku koju je 9. decembra u Briselu doneo Evropski savet, treba shvatiti kao odlaganje koje Beogradu pruža priliku da počne sprovođenje sporazuma postignutih u dijalogu sa Prištinom.

Mas je rekao da se Beograd "vrlo rado poziva" na Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija, ali da "pritom zaboravlja" da upravo ta rezolucija govori o tome da se Kosovom administrativno ne upravlja iz Beograda.

"Niko ne osporava Srbima sa severa Kosova pravo da na demokratski način obrazuju lokalnu vlast, ali mora i njima biti sasvim jasno da, prema Rezoluciji 1244, odgovornost za te demokratske procese nije u Beogradu", poručio je nemački ambasador.

Dodao je da je Beograd dugo poricao da se na severu Kosova pucalo na vojnike iz sastava Kfora.

"Ako visoki funkcioneri srpske vlade danas stoje na barikadama i pozivaju građane da im se pridruže, a sutra tvrde da nemaju tamo nikakav uticaj, to nije uverljivo. Zato je Vladi Srbije dato još vremena da uveri evropske partnere u svoju kredibilnost"
, naveo je Mas.

On je ocenio da se nedavno usvojeni olakšani mehanizam za uvođenje viza za EU pojedinim država neće odnositi na Srbiju, jer je ona veoma ozbiljno shvatila problem lažnih azilanata i pokušava da
učini sve što je u njenoj moći da ga reši.

NOVI SAD, 16. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još