Lukić mora da ode iz Zvezde!

Sednica Veća klupskog saveta Crvene zvezde samo je potvrdila da je skori kraj vladavine predsednika Vladana Lukića neminovan i izvestan.

Nagomilano nezadovoljstvo radom aktuelne uprave, kao i rezultatima ekipe, izašlo je na površinu kroz jasan stav generalnog sponzora “Gasproma” da makar u narednih šest meseci ne investira ni cent više od onoga što je propisano važećim ugovorom, a isti slučaj je i s drugim značajnim sponzorima crveno-belih.

(old_image)

S obzirom na to da je Veće podržalo nameru Lukića da na sednici Upravnog odbora u petak predloži raspisivanje vanrednih izbora, očigledno je da trenutno finansiranje od strane sponzora neće biti povećavano sve dok je sadašnje rukovodstvo na “Marakani”.

Nezadovoljstvo Veća klupskog saveta, čiju snagu i značaj za Zvezdu niko ne može da omalovaži, podiglo je krizu Lukićeve vladavine na najviši nivo, ali daleko od toga da je jedini razlog što Zvezdin predsednik treba da napusti fotelju u Ljutice Bogdana.

ZAŠTO TREBA DA ODE:
1. ZATO što je Zvezda treću godinu njegovog mandata bez titule i osvojila je samo jedan kup.
2. ZATO što je Zvezda od njegovog dolaska izgubila tri derbija na “Marakani”, a pet ukupno, uz samo jednu Pirovu pobedu u kupu.

Lukić: Bez komentara

Predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić je u nekoliko navrata tokom predstavljanja novih igrača zamolio da mu se ne postavljaju pitanja na bilo koju drugu temu. Po završetku konferencije, novinari su prišli Lukiću i zamolili ga tada da odgovori na nekoliko pitanja vezanih za sednicu UO koja će biti održana u petak i najavu mogućih vanrednih izbora. - Zaista ne bih da sada odgovoram na pitanja o UO. O svemu što se bude dešavalo na sastanku bićete blagovremeno obavešteni kao i uvek - najavio je Lukić da će klub u petak po podne izdati saopštenje posle sednice.


3. ZATO što je dominacija Partizana izražena i smanjivanjem razlike u broju titula - od 25:21 iz 2009. do 25:24 koliko će iznositi u maju.
4. ZATO što je prilikom dolaska rekao da će Zvezda u trećoj godini njegovog mandata biti prvak i siguran učesnik Lige Evrope, a ni jedno ni drugo se nije ostvarilo.
5. ZATO što je u sve tri sezone Zvezda ispadala iz Evrope u prvom ili drugom kolu kvalifikacija.
6. ZATO što je njegova uprava smenila trojicu trenera, od kojih je Vladimir Petrović, legenda kluba, oteran kada je bio prvi na tabeli.
7. ZATO što je kao krivca za katastrofalne rezultate ove jeseni obeležio sportskog direktora Adžića, iako uvek najveću odgovornost snosi trener.
8. ZATO što je doveo 34 igrača, među kojima su mnogi bili nedorasli klubu, a zauzimali su mesto Zvezdinoj deci na koju je Lukić 2009. najavljivao da će se oslanjati.
9. ZATO što su za njegovog mandata iz kluba maltene bez naknade pušteni Kleo, Oumaru i Tričkovski. Klea je Partizan prodao za četiri miliona, Tričkovski vredi više od tri miliona, a Oumaru se procenjuje na 2.000.000 evra.
10. ZATO što dugovanja Crvene zvezde nisu umanjena, već prema procenama iznose više od 30 miliona evra.
11. ZATO što od novembra prošle godine nije podneo izveštaj Skupštini kluba iako je to po statutu morao da uradi.
12. ZATO što su konce u klubu često vukli neki ljudi iz senke koji su se skrivali iza njegovog imena.
13. ZATO što na “Marakanu” dolazi sve manje legendi kluba: na proslavi 20 godina od Tokija iz šampionskog tima prisustvovao je samo Goran Vasilijević, inače zaposlen u klubu.
14. ZATO što su za njegovog mandata izuzetno narušeni odnosi sa FSS, Partizanom i ostalim klubovima, pri čemu se on često služio retorikom neprimerenom predsedniku najvećeg srpskog kluba.
15. ZATO što je izgubio poverenje većeg dela Zvezdine milionske armije navijača, a prvi put posle derbija je i “sever” skandirao “Uprava napolje”.

Za kraj, Lukić više ne uživa ni poverenje sponzora, pa je svaku narednu komunikaciju sa “Gaspromom” preuzeo predsednik Sportskog društva Petar Škundrić. Sve to, više je nego dovoljno da se Lukić povuče i vođenje kluba prepusti drugima, bez sakrivanja iza izlizanih fraza da “ne želi da ostavi Zvezdu obezglavljenu”. Ne, Zvezda neće ostati obezglavljena, jer statut koji je svojeručno potpisao u novembru 2010. jasno određuje sledeće:

(old_image)

Član 30. “U slučaju prestanka mandata predsednika Kluba, funkciju obavlja predsednik Skupštine kao vršilac dužnosti predsednika. Vršilac dužnosti ne može da obavlja funkciju duže od godinu dana”.

Dakle, ako Lukić ode, v.d. predsednika biće Svetozar Mijailović, koji je bio predsednik i slavne 1991, a za godinu dana koliko ima pravo da bude na poziciji, izborna procedura može da se sprovede makar tri puta!

Izvor: novosti.rs

Pogledajte još